Vijesti / Regija

evakuacijska vježba

Virovitičke srednjoškolce prvog dana škole dočekala sirena za uzbunu i protupotresna vježba

Virovitičke srednjoškolce prvog dana škole dočekala sirena za uzbunu i protupotresna vježba
PU virovitičko-podravska

Zgrada Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici, u kojoj je provedena prva ovogodišnja vježba evakuacije na temu potresa, jedna je od najstarijih zgrada na području grada Virovitice

U organizaciji Policijske uprave virovitičko-podravske, te u suradnji s Ravnateljstvom civilne zaštite, Virovitičko-podravskom županijom i djelatnicima škola, ovog se tjedna u školama na području Virovitičko-podravske županije održavaju već  vježbe “evakuacije” za učenike na temu potresa. Prva takva vježba održana je jučer u virovitičkoj Gimnaziji.

Učenicima četiriju razreda maturanata kao i svim profesorima i djelatnicima na početku probne evakuacijske vježbe, održano je kratko predavanje i uputa o ponašanju  u slučaju izvanrednog događaja-potresa.
 
"U okviru svojih djelatnosti Ravnateljstvo civilne zaštite Republike Hrvatske svake godine provodi ovakve vježbe, a ove godine se to održava malo ranije iz razloga koji su se nedavno dogodili na području Sisačko-moslavačke županije. Cilj nam je provjeriti dokumentaciju škola pa smo tako danas izvršili provjeru plana evakuacije u virovitičkoj Gimnaziji, a s obzirom na uvjete prisutni su bili samo maturanti u četiri razredna odjela – rekao je Josip Job, voditelj službe Civilne zaštite VPŽ te napomenuo kako se u tih petnaestak minuta, koliko je vježba trajala, pokazalo da plan evakuacije virovitičke Gimnazije funkcionira.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Organizator ove vježbe je PU virovitičko-podravska na čelu s načelnikom Sinišom Kneževićem, koji je tom prigodom objasnio kako izgleda vježba i na što se kroz nju upozorava učenike.

"Našoj inicijativi se pridružila i Civilna zaštita Virovitičko-podravske županije, čiji su djelatnici zajedno s policijskim službenicima PU virovitičko-podravske na početku vršili edukaciju učenika, nakon čega je odrađena prva vježba. Vježba je napravljena po sistemu “zvona za uzbunu”. Prvo zvono najavilo je učenicima da se sakriju pod klupe i ostale čvrste objekte, dok je drugo zvono označilo vježbu evakuacije iz same zgrade. Ove vježbe provest ćemo u školama na području županije i na taj način započeti školsku godinu, ali isto tako i ponoviti ih u dogledno vrijeme, kad za to osjetimo potrebu. Cilj je svakako edukacija i uvježbanje kako učenika tako i prosvjetnih djelatnika, da se u slučaju potresa izbjegne potencijalna tragedija", naglasio je načelnik Siniša Knežević, a prenosi portal ICV.hr.


Izdvojeno

Reci što misliš!