Vijesti / Regija

prava delikatesa

Cijena čvaraka doseže i 300 kn za kilogram. Zašto je tomu tako?

Cijena čvaraka doseže i 300 kn za kilogram. Zašto je tomu tako?
Davor Javorovic/PIXSEL

Hrvatska gospodarska komora u svom priopćenju objasnila je zašto cijena čvaraka rapidno raste posljednjih godina

"Čvarci su u posljednjih nekoliko godina postali pravi gastronomski hit, a tu popularnost prati i osjetan rast cijena. Kilogram čvaraka ne tako davno stajao je oko 50 kuna, a danas se prodaju i po 300 kuna za kilogram. Uz klasične čvarke, na policama se sve češće mogu naći i inovativni proizvodi poput namaza i snackova od čvaraka", kaže HGK.

Povećanu potražnju su ulaganjima u proizvodnju popratile i domaće tvrtke, a predsjednik uprave karlovačkog PPK u sastavu Grupe Pivac i potpredsjednik Grupacije klaoničke industrije i prerade crvenog mesa HGK Igor Miljak pojasnio je zašto cijena čvaraka tako rapidno raste i zašto postaju sve privlačniji kupcima: "Glavni razlog njihovoj relativno visokoj cijeni je činjenica da kvalitetan čvarak zahtijeva kvalitetnu sirovinu do koje nije lako doći. Suvremeni uzgojni trendovi preferiraju tzv. mesnate svinje čija genetika jamči više mišićnog i manje masnog tkiva. Budući da se čvarci proizvode od čvrstog masnog tkiva, to ujedno znači manje dostupne sirovine za njihovu proizvodnju. Od jedne svinje, koja u trenutku klanja u prosjeku teži od 125 do 130 kg, moguće je dobiti tek tri do četiri kilograma kvalitetne masnoće za topljenje, a od te ulazne sirovine, nakon topljenja dobijemo svega oko 10 posto prešanih čvaraka, odnosno oko 15 posto ukoliko se radi o neprešanim čvarcima. Treba napomenuti i da je cijeli proces, uz sve nužne standarde proizvodnog procesa, baziran na tradicionalnoj tehnologiji."

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Miljak naglašava, uz napomenu kako su i moderni trendovi zdrave prehrane također odigrali ulogu u popularizaciji čvaraka. Naime, zbog značajnog udjela proteina od čak 31 grama u 100 grama proizvoda, čvarci su visokokvalitetan proizvod za sve koji paze na nutrititivnu vrijednost hrane.

Osim plasmana na domaćem tržištu, čvarc se danas izvoze i diljem Europe, u susjednu Sloveniju i Srbiju, ali i Njemačku, Austriju, Švicarsku, Švedsku i druge zemlje Europske unije.

"Dio čvaraka iz našeg pogona odlazi i u pekarsku industriji gdje se dalje koristi u proizvodnji", rekao je Miljak i dodao su uz klasične prešane čvarke u pakiranju od 250 grama izbacili i snack varijantu u vrećici od 100 grama, a rade i namaz od čvaraka koji je također naišao na odličan odaziv kupaca."


Izdvojeno

Reci što misliš!