Vijesti / Regija

Besplatni spremnici za otpad stambenim zgradama i poslovnim korisnicima

Besplatni spremnici za otpad stambenim zgradama i poslovnim korisnicima

Grad Đakovo i gradski komunalac Univerzal sve će stambene zgrade kojima upravlja narednih tjedana opremiti žutim kontejnerima za oporabljivu plastiku.

Iz Uprave tvrtke pozvali su predstavnike stanara zajednica kolektivnog stanovanja u Đakovu da se jave u Univerzal u Nazorovoj ulici 68, gdje će dogovoriti preuzimanje novog žutoga spremnika od 1.100 litara za svoju zgradu bez naknade. Stanari su, naime, plastiku dosad zbrinjavali isključivo u žute vreće, što se, za razliku od postignutog efekta u kućanstvima, u stanovima nije pokazalo ekonomičnim, prvenstveno zbog prostornih ograničenja. Vreće s plastičnom ambalažom tako su se dosad često mogle vidjeti na balkonima, a to nije lijep prizor.

- Opremanjem stambenih zgrada novim žutim kontejnerima Grad i Univerzal doprinose jednostavnijoj i praktičnijoj primarnoj selekciji otpada u stanovima u sklopu programa održivog razvoja. Sugrađanima koji žive u zgradama, od kojih također očekujemo osviještenost pri odlaganju otpada, na ovaj ćemo način olakšati prikupljanje plastike, kaže direktor gradskog komunalca Mile Kaselj. Dodaje da stanari nove spremnike neće morati platiti ni lipe. Isto vrijedi i za plave kontejnere za papir, za one zgrade koje ih još nemaju.

Dobra vijest iz Univerzala stiže i za ekonomski sektor. Poduzetnici, gospodarstvenici, obrtnici, obiteljska gospodarstva i udruge, svi poslovni subjekti čije potrebe za odlaganjem miješanog komunalnog otpada zahtijevaju spremnik zapremine 1.100 litara, zeleni će kontejner dobiti potpuno besplatno.

- Iako doista simbolična, ova mjera, koji su zajednički dogovorili Grad Đakovo i Univerzal, također predstavlja pomoć lokalnome gospodarstvu, te stvaranjem uvjeta i kapaciteta za pravilno zbrinjavanje miješanoga otpada pridonosi očuvanju prirode i okoliša, tvrdi predsjednik Gradskog vijeća Đakova Goran Soldo.

Za razliku od dosadašnje prakse, poslovni korisnici registrirani na području grada tako više neće morati sami kupovati zelene kante i kontejnere, a plave će i žute kontejnere preuzimati također na revers, bez naknade.

   

  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!