Vijesti / Ostalo

promjene u školskom sustavu

Uvodi se obavezna predškola, školsko obrazovanje trajat će devet godina

Uvodi se obavezna predškola, školsko obrazovanje trajat će devet godina
Grad Beli Manastir

Nove promjene u hrvatskom obrazovnom sustavu. Obavezno školovanje trajat će devet godina

Od jeseni 2025. obvezno obrazovanje u Hrvatskoj umjesto 8, trajat će 9 godina donosi RTL. Ipak, treba reći kako će se prvi razred polaziti u vrtićima u obliku predškole. Do sad je obavezna predškola iznosila 250 sati, dok će sad trajati 700 sati odnosno od početka školske godine i bit će obavezna za sve bez obzira idu li ili ne idu u vrtić. 

"Za 700 sati ne bismo imali uvjete, ali za 500 sati programa predškole gdje bi pružili jednake uvjete za svu djecu mogli bi organizirati predškolu", kaže Mirela Marjanac, ravnateljica Dječjeg vrtića Sopot u Zagrebu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Predškola kakva je sada, ne odgovara europskim standardima i ne računa se kao početak obveznog obrazovanja. Povećanjem sati ono će u Hrvatskoj od rujna iduće godine umjesto 8 trajati 9 godina.

"Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja ima najkraće obvezno obrazovanje i naša djeca u kasnijoj dobi ulaze u to opće obrazovanje. Ustanove koje provode program predškole dužne su osigurati prostor kako bi djeca mogla boraviti tijekom tjedna 4 do 5 sati ovisno kako će koji vrtić to organizirati", kaže Iva Ivanković, državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Program predškole treba razlikovati od produljenja osnovne škole s 8 na 9 razreda. Nacionalni kurikul je u javnom savjetovanju koje traje 30 dana.

"Čitanje i pisanje su aktivnosti koje ostaju u sustavu osnovnoškolskog obrazovanja, ali predčitalačke i predpisačke vještine su nešto što se kod djece potiče od najranije dobi", rekla je Mirela Marjanac, ravnateljica Dječjeg vrtića Sopot u Zagrebu.

No, kako napominju iz Udruge Sidro, za provođenje ovakve odluke nedostaje oko 7000 odgojitelja s obzirom da danas 30 posto djece nije uključeno u vrtićke programe.

Za djecu koja su polaznici dječjega vrtića, program predškole integriran je u redoviti program, a za djecu koja nisu polaznici uglavnom se organizira u poslijepodnevnim satima. 

"Ako proširimo trajanje predškole s 250 na 700 sati nastat će značajan problem u kapacitetima i država ne može više financirati izgradnju vrtića samo s 20 posto. Ako će se morati zaposliti nove djelatnike i obrazovati djecu sa 700 sati predškole to država mora preuzeti", kaže Luka Juroš, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade.

Iz ministarstva poručuju bit će osigurano 22 tisuće novih mjesta u vrtićima.

"Potičemo zapošljavanje odgojitelja, a isto tako omogućili smo da se i učitelji razredne nastave uz prekvalifikaciju mogu zaposliti u ustanovama koje provode rani predškolski odgoj i obrazovanje jer nedostaje odgojitelja", rekla je Iva Ivanković, državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Plan i program novog modela predškole na snagu bi trebao stupiti tijekom ljeta.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!