Vijesti / Ostalo

POSLODAVCI I DALJE ZBUNJENI

Hoće li trgovine smjeti raditi na izbornu srijedu? Čeka se odluka mjerodavnih

Hoće li trgovine smjeti raditi na izbornu srijedu? Čeka se odluka mjerodavnih
Marko Mrkonjć/PIXSELL

Prema Zakonu o trgovini neradna izborna srijeda ne može ući u fundus 16 nedjelja tijekom godine u kojima trgovci ne mogu raditi

Iako ministar gospodarstva Damir Habijan prije nekoliko dana nije vidio problem u srijedi, 17. travnja kao neradnom danu i tomu što to znači u kontekstu radnog prava, situacija ipak nije jasna, a na to i dalje upozoravaju sindikati, poslodavci i stručnjaci radnog prava, piše Danas.hr.

"S terena stalno dobivamo upite gdje se ljudi opravdano pitaju moraju li taj dan aditi ako u rasporedu radnog vremena njihov poslodavac naloži da taj dan mora biti radni", ističe Sunčica Brnardić, izvršna tajnica za radno i socijalno pravo Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dodaje kako je osnovno pitanje koliko tu ima prostora za autonomnu odluku poslodavaca, bilo privatnih ili državnih, zbog čega su se obratili Ministarstvu rada, ali odgovor nisu dobili.

"Stvar je u tome da nama u radnom pravu nedostaje tumačenje što je to neradni dan odnosno kada se na taj neradni dan ne smije raditi i što to znači za radnike, imaju li oni u krajnjoj liniji mogućnost odbiti raditi iako ih je poslodavac stavio rad dan na radni raspored", objašnjava Brnardić.

Naime, prema Zakonu o blagdanima, spomendanima i neradnim danima pravo na neradni da imaju samo pripadnici pojedinih vjeroispovijesti u dane vjerskih blagdana. Konkretno na pravoslavni Uskrs i Božić, Bajram te židovske blagdane. No izborna srijeda nije vjerski blagdan, pa se ne može promatrati u kontekstu tog zakona.

Za mišljenje smo pitali stručnjaka za radno pravo Viktora Gotovca.

"Mislim da su radnici u lošijoj poziciji ako je poslodavac odlučio raditi. Oni će vjerojatno onda na neki način moći da budu više plaćeni. Nisam siguran da radnici mogu sami birati", kaže Gotovac. Smatra da je donekle lakša situacija prema Zakonu o trgovini.

"Tu, dakle, nema apsolutne zabrane da taj dan trgovine rade, ali ponovno se postavlja pitanje mogu li radnici odbiti raditi odnosno ako će raditi koje uvećanje plaće će dobiti", kaže Gotovac i dodaje kako misli da u svim djelatnostima gdje se proces može prekinuti, to i treba učiniti, a tamo gdje ne može, da se jasno definira mišljenjem i stajalištem Ministarstva gospodarstva koliko bi povećanje plaće za rad na izborni dan trebalo biti.

Stručnjak za maloprodaju Slobodan Školnik podsjeća, pak, da prema Zakonu o trgovini neradna izborna srijeda ne može ući u fundus 16 nedjelja tijekom godine u kojima trgovci ne mogu raditi.

"Mi se spremamo raditi 17. travnja, ali čekamo, naravno, odluku mjerodavnih. Zasad nije jasno kako će se stvar razviti. Naravno da će radnici, ako je taj dan neradni, dobiti povećanu plaću", kaže Školnik i dodaje kako ta povišica ovisi individualno od trgovca do trgovca jer zakonom nije precizirano. Postoji samo minimum, pojašnjava Školnik.

Od onih koji bi situaciju trebali rastumačiti danas ni riječi. No, svi se nadaju da šutnja neće trajati još dugo.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!