Vijesti / Ostalo

Zima na +17 °C

Voćari na mukama, vrijeme kao da smo usred proljeća: "Pregorio sam, ne isplati se"

Voćari na mukama, vrijeme kao da smo usred proljeća:
RTL

Vrijeme kao usred proljeća, a u srcu smo zime. Ludo vrijeme utječe na prirodu, ali i na ljude. Dok voćke počinju pupati, a pčele prekidaju mirovanje i kreću u potragu za peludi – voćari krče voćnjake

Oko pčelinjaka vlada velika gužva. Pčele prekidaju mirovanje, izlaze iz košnica i kreću u potragu za peludi. Sve kako bi nakon zime i trebalo biti. Problem je samo što je tek početak veljače, piše Danas.hr.

"Unosom peludi matica kreće malo jače nositi, proširi se leglo, ako dođe baš ono jako hladno vrijeme one se ponovno u klupko vraćaju i onda zna leglo ostati na rubovima, leglo propada, dolazi do bolesti i to onda može biti problem", kaže pčelar Andrej Dješka. Na problem visokih temperatura u ovo doba godine ukazuju i voćari. "Desetak dana ovakvih toplih – puknut će zeleni vrh i zazelenjet će i to polako ide znači prema cvjetanju što je prerano", kaže voćar Željko Šaravanja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Obitelj Šaravanja voćarstvom se bavi više od 40 godina, dobro osjeća i teško proživljava promjene koje donosi vrijeme. "Ovakvo vrijeme tjera pupove, cvjetanje ubrzava, travanj sredina obavezno dolazi mraz, prema tome bez roda smo u zadnje barem četiri godine", kaže Željko.

Voćke je sadio Željkov otac Milan (92). Sada ih teška srca sa sinom ruši.

"Razmišljao sam da mi je žao donekle, ali pregorio sam – nema, ne isplati se", kaže Milan Šaravanja. Od voćnjaka je obitelj nekada mogla normalno živjeti no, to je sada, kažu prošlost kao i nekadašnja klima.

"Ovo je nekada bilo zubato sunce, morao si biti obučen, dugih rukava, evo ga sad grije – vruće", kaže Željko. Sjećaju se snijega koji je nekada i u ožujku bio do koljena. O promjeni klime Milan kaže: "Bog dao, Bog uzeo." Voćkama režu grane kako bi iskrčili voćnjak i na zemljištu uzgajali povrće. Raduju se mladom luku i salati koji bi mogli biti spremni za Uskrs. Prilagođavaju se promjenama, protiv kojih kažu ne mogu.

"Slušamo te svjetske velesile, to zagađivanje, mi smo tu mali, sitni, nemoćni i tu ne možemo ništa napraviti, ali se moramo prilagoditi", kaže Željko. U igri prirode i čovjeka sve je povezano. Promjena je stalna, a prilagodba nužna. I zato svi oni koji godinama žive od plodova zemlje poručuju: "Oprezno dok za igru još ima vremena".


Izdvojeno

Reci što misliš!