Vijesti / Ostalo

PROBLEM je I S MLIJEKOM

Prijeti nam nestašica mesa, stočari upozoravaju da ćemo ga jesti samo jednom tjedno

Prijeti nam nestašica mesa, stočari upozoravaju da ćemo ga jesti samo jednom tjedno
Davor Javorović/PIXSELL

Dok je potražnja za mesom velika, ponuda i broj proizvođača sve su manji. Na godinu se u Hrvatskoj proizvede maksimalno 1 300 000 svinja, od kojih 200 000 tisuća ide u izvoz. Domaće potrebe su gotovo dvostruko veće od cijele godišnje proizvodnje

U posljednjih godinu dana u Europi je proizvodnja svinjetine manja 6 posto, u Hrvatskoj je dva do tri posto manja. Domaći proizvođači objašnjavaju zašto je tako, prenosi Danas.hr.

"Problem je stočna hrana, visoka cijena, a drugo, bila je otkupna cijena i odojaka i svinja niska i ljudi su jednostavno odustali, nije im se isplatilo hraniti", objasnio je za RTL Slobodan Čanaki, vlasnik OPG-a.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na godinu se u Hrvatskoj proizvede maksimalno 1 300 000 svinja, od kojih 200 000 tisuća ide u izvoz. Domaće potrebe su gotovo dvostruko veće od cijele godišnje proizvodnje.

Znači li to da će se meso jesti rjeđe, da će se naći na stolu možda jednom na tjedan?

"Najvjerojatnije će se to dogoditi jer smo mi svoju proizvodnju sveli na 50 posto samodostatnosti i ovisimo naravno o uvoznoj svinjetini koje vani nema i poskupljuje. Drastično poskupljuje. Uništio se taj stočni fond, a sve počinje od krmače. Europa je u zadnje dvije godine maknula milijun krmača iz proizvodnje", rekao je Damir Jagić, predsjednik svinjogojaca Varaždinske županije.

I zato odojak danas ima rekordnu cijenu - 5 eura po kilogramu. Potražnja je velika, a ponuda, pa i broj proizvođača - sve manjih.

"Jedanput kad štale ili koce, kak se veli po domaći isprazniš, više ih nikad nećeš napuniti. To nije pilić da ga staviš unutra i eto za tri mjeseca ga budemo klali. Do krmače ti treba godinu dana kak i do krave, treba 3 godine ko se hoće baviti s tim", govori Slobodan Čanaki, vlasnik OPG-a.

Ni situacija sa govedinom nije dobra. Iz godine u godinu je po 10.000 krava, bikova i junadi manje. Lani se proizvelo 160 000 goveda, među kojima je bilo 114 000 junadi za tov. No, ni toga mesa baš i nema u Hrvatskoj jer polovina, 80 000 ide u izvoz. Ne ide ni onima koji tove, ni onima koji se bave mlijekom.

"U proizvodnji mlijeka, trendovi baš nisu pozitivni, međutim, očekujemo da se to ove godine stabilizira.Proizvodnja junadi je isto u problemu jer cijena stočne hrane koju smo mi stavljali na lagere je bila znatno, znatno veća nego je sada, a evo svjedoci smo sada da cijena žitarica na svjetskim tržištima pada", rekao je Igor Rešetar, predsjednika Odbora za mljekarstvo HPK.

Jedno je sigurno, ako ubrzo ne dođu bolji dani, građani će sve teže i teže dolaziti do mesa.


Izdvojeno

Reci što misliš!