Vijesti / Ostalo

problem s uvozom

Silosi puni pšenice, a cijene kruha sve veće: Ratari traže pomoć države

Silosi puni pšenice, a cijene kruha sve veće: Ratari traže pomoć države
Davor Javorovic/PIXSELL

Idući tjedan ministrica poljoprivrede Marija Vučković će u Bruxellesu na Vijeću ministara izložiti njihove probleme i tražiti pomoć. Cijene kruha su sve veće, ministrica kaže da nije logično očekivati da se ova situacija s jefitnijom cijenom pšenice odmah odraziti na cijene na policama

Hrvatski ratari koji se bore s velikim uvozom jeftinih žitarica iz Ukrajine i prepunim silosima robe koju ne mogu prodati, od ministrice poljoprivrede su zatražili zaštitu države.

No, u Vladi potrebu za time ne vide. Barem za sada, poručili su ratarima i ministrica i premijer, piše Danas.hr.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Puni silosi donijeli su puno problema pa su ratari dan umjesto u polju, proveli u ministarstvu.

"Gledajte cijena pšenice je na današnji dan 180 eura i nitko je ne treba, to znači oko 1,30 i nitko je neće, nitko neće našu pšenicu,a realna cijena na burzama u Francuskoj je 280. Ovo je za nas jedan potres od 10 stupnjeva, vjerujte da toliko grmi", priča Petar Pranjić, predsjednik Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore.

Potrebna im je pomoć države, ali i Bruxellesa.

"Mi se jednostavno matematički po ovim starima ne možemo naći i idemo prema propasti i zatvaranju", govori poljoprivrednik Slavimir Brkić.

Ne traže radikalne poteze prema Ukrajini, ali spasiti ih može naknada štete.

"Nećemo ići radiklano kao što su krenule ostale zemlje, mi se solidarišemo s tim ljudima, i ne možemo na osnovu žaljenja ugroziti svoje poslovanje", dodao je Pranjić.

Idući tjedan ministrica poljoprivrede Marija Vučković će u Bruxellesu na Vijeću ministara izložiti njihove probleme i tražiti pomoć.

"Mi ćemo pripremiti jedan prijedlog u kojem ćemo tražiti nove regulative za sektor ratarstva i tržište, predložit ćemo interventne mjere koje bi se primjenjivale na razini EU-a", rekla je.

Zato bi koristi od ove situacije mogli imati potrošači.

"Gledajte ako je cijena pšenice bila 2 ipol kune, a sada trenutno za novu se nudi 1,35 za žetvu u sedmom mjesecu, prema tome to znači da od sedmog mjeseca možemo očekivati pad cijena kruha i pekarskih proizvoda", govori poljoprivrednik Matko Brlošić.

Cijene kruha su sve veće, ministrica kaže da nije logično očekivati da se ova situacija s jefitnijom cijenom pšenice odmah odraziti na cijene na policama.

"U ovm trenutku nismo razmišljali o dodatnom smrzavanju cijena ", rekla je.

I premijer Andrej Plenković je potvrdio da hrvatska neće zabraniti uvoz žita iz Ukrajine nakon što su to već učinile Poljska, Mađarska i Slovačka.

"Očito je veći bio efekt na ove tri zemlje, za sada u Hrvatskoj nismo vidjeli takav stupanj ugroza", rekao je premijer.

Ratari kažu da im još veća ugroza dolazi za 2 i pol mjeseca, ako novu žetvu dočekaju u ovakvim okolnostima i po ovim cijenama pšenice.


Izdvojeno

Reci što misliš!