Vijesti / Ostalo

Brojke portala Numbeo

Život u Osijeku jeftiniji nego u ostalim velikim hrvatskim gradovima

Život u Osijeku jeftiniji nego u ostalim velikim hrvatskim gradovima
Davor Javorović/PIXSELL

Po procjeni Numbea, općenito je život u Osijeku za 19 % jeftiniji nego u Zagrebu (također bez najma prostora), dok je najam nekretnina niži za čak 43,5 %

Portal Numbeo koji se bavi izračunima životnih troškova u pojedinim gradovima i zemljama ažurirao je podatke i objavio novu rang listu za 2023. godinu.

Tijekom klasificiranja gradova vodili su se cijenama u restoranima i trgovinama, ali i cijenama javnog prijevoza, režija, zdravstvene zaštite, najma i ostalih stavki, i to sve kako bi dobili ukupni indeks životnih troškova.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sudeći prema njihovoj ljestvici, najskuplji hrvatski grad za život nisu ni Zagreb niti Dubrovnik, nego – Zadar, koji je zauzeo 141. mjesto, a čiji indeks životnih troškova iznosi 53,2. Zadar prati Dubrovnik koji se nalazi na 145. mjestu s indeksom od 51.8, a tek potom slijedi Zagreb koji je 150. po redu, s indeksom od 51.

Iza njega su Rijeka na 172. (indeks joj je 45.9) i Split na 173. mjestu (indeks mu je 45.6), dok se Osijek, kao što je to bio slučaj i prošle godine, pokazao najjeftinijim hrvatskim gradom, našavši se na 189. mjestu. S obzirom na to, u odnosu na ostala navedena mjesta indeks mu je najmanji te iznosi 41.5.

Također, Osijek je grad koji je ponovno zadržao pozitivnu ravnotežu između kupovne građanske moći i cijene života, stoga mu je kupovna moć procijenjena na indeks od 54.6. Nešto je viša kupovna moć od indeksa cijene života u Zagrebu, dok su za Zadar i Dubrovnik te vrijednosti relativno niske, odnosno kreću se od 39 do skoro 47, što znači da su njihovi građani, sudeći prema toj ljestvici, prisiljeni živjeti prilično iznad svojih mogućnosti.

grad osijek iz zraka katedrala
brojke portala numbeo Usporedba troškova života u Hrvatskoj: Dubrovnik najskuplji, Osijek najjeftiniji

Detaljnijom analizom životnih troškova u Osijeku moguće je uvidjeti kako isti za četveročlanu obitelj iznose 13.866 kuna, pri čemu nisu zamjetna prevelika odstupanja u odnosu na prošlu godinu kada je isti iznos bio tek ponešto veći od 13 tisuća kuna. S druge strane, dok su 2022. godine životni troškovi za jednu osobu iznosili 3.817 kuna, ove pak godine iznose 4.038 kuna, što također ne predstavlja veliku cjenovnu razliku. U oba navedena slučaja nisu uračunate cijene najma životnog prostora.

Po procjeni Numbea, općenito je život u Osijeku za 19 % jeftiniji nego u Zagrebu (također bez najma prostora), dok je najam nekretnina niži za čak 43,5 %.

U konačnici, kvadrat stana u centru grada, prema podatcima spomenutog portala, iznosi 1500, a van centra 1400 eura. Opširnije o cijenama u Osijeku pogledajte na Numbeovim web stranicama.


Izdvojeno

Reci što misliš!