Vijesti / Ostalo

brojke portala numbeo

Usporedba troškova života u Hrvatskoj: Dubrovnik najskuplji, Osijek najjeftiniji

Usporedba troškova života u Hrvatskoj: Dubrovnik najskuplji, Osijek najjeftiniji
Davor Javorović/PIXSELL

Osijek je jedini grad koji, prema računici Numbea, ima pozitivu ravnotežu između kupovne moći građana i cijene života

Portal Numbeo, poznat po svojim izračunima cijene života u pojedinim državama i gradovima, ažurirao je podatke i objavio novu rang listu za 2022. godinu.

Kako bi izračunali indeks prosječnih životnih troškova na nekom području, Numbeo koristi podatke o prosječnoj cijeni stanovanja, namirnica, odjeće, prijevoza, slobodnog vremena, komunalnih usluga i restorana.

Image
 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Hrvatska se našla negdje u sredini, na 59. mjestu od 139 zemalja. Od država u regiji od Hrvatske je skuplja samo Slovenija, koja se našla na dosta višem, 45. mjestu. Srbija je, s druge strane, zauzela dosta niže, 94. mjesto, dok je BiH na 96. mjestu.

Daleko najskuplja država za život su Bermudski otoci u sastavu SAD-a, a onda slijede Švicarska, Norveška, Island i Barbados.

Usporedbe hrvatskih gradova

Numbeo je objavio i podatke za pojedine gradove, a između pet Hrvatskih gladova obuhvaćenih analizom primjetne su značajne razlike. Najskuplji grad je Dubrovnik u kojem indeks troškova života iznosi 53,98. Slijedi Zagreb s 47.82, Split s 45.72, Rijeka s 44,59 i Osijek u kojem je indeks najmanji i iznosi 39.57.

Image
 

Osijek je jedini grad koji, prema računici Numbea, ima pozitivu ravnotežu između kupovne moći građana i cijene života. Tako je kupovna moć procijenjena na indeks od 52.85. Nešto je viša kupovna moć od indeksa cijene života i u Zagrebu, dok su za Split i Rijeku ove vrijednosti gotovo izjednačene, na vrijednost od otprilike 45.

No, Dubrovnik je druga priča. U njemu je kupovna moć stanovništva procijenjena na najnižu vrijednost od pet gradova, s indeksom od samo 36.88, što znači da su građani Dubrovnika, prema ovoj ljestvici, prisiljeni živjeti prilično iznad svojih mogućnosti, donosi RTL.

Detaljnije za Osijek kažu da troškovi života za četveročlanu obitelj iznose 13.035 kuna, a za jednu osobu 3.817 kuna. U to nije uračunata cijena najama prostora za život. Po njihovim proračunima život u Osijeku (također bez najama prostora) je 16.70% jeftiniji nego u Zagrebu, a najam nekretnina čak 44.56% niži.

A Numbeo procjenjuje da je kvadrat stana u centru Osijeka 1400 eura, a van centra 1200 eura.  Opširnije o cijenama u Osijeku pogledajte na njihovim web stranicama.


Izdvojeno

Reci što misliš!