Vijesti / Ostalo

porezni udar

Europska unija želi podići trošarine za cigarete za 100 posto: Cijena kutije mogla bi porasti za 10 kuna

Europska unija želi podići trošarine za cigarete za 100 posto: Cijena kutije mogla bi porasti za 10 kuna
Borna Filić/PIXSELL

Maloprodajna cijena cigareta na hrvatskom tržištu trenutačno je većinom ispod najniže trošarine koju predlaže EU

Europska unija priprema povećanje najniže trošarine na cigarete što će značajno povećati cijenu cigareta, osobito u istočnoeuropskim članicama, gdje se dio cigareta i dalje može kupiti po cijeni ispod 3 eura, piše Jutarnji list.

EU administracija predviđa povećanje najmanje moguće trošarine na cigarete s 1,8 na čak 3,6 eura za pakiranje od 20 komada. S obzirom na to da će po kutiji cigareta minimalna trošarina iznositi 3,6 eura ili 27 kuna, to znači da će cijeli niz duhanskih brendova drastično poskupjeti, što će biti doprinos Europske komisije inflaciji te poboljšanju opće zdravstvene slike.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Podaci Ministarstva financija u tabelarnom prikazu otkrivaju da se cijene cigareta u RH po pakiranjima kreću od 16 do 37 kuna, ali je pretežiti dio vrlo širokog spektra ponude pozicioniran između 20 i 30 kuna po pakiranju. Pri tome je sukladno Uredbi o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode minimalna trošarina na cigarete 17,76 kuna za pakiranje od 20 komada, što dovodi do maloprodajne cijene od 28,71 kuna po pakiranju.

U osnovi, dakle, govorimo o poskupljenju od najmanje 10-ak kuna po pakiranju u RH. S obzirom na to da je maloprodajna cijena cigareta na hrvatskom tržištu trenutačno većinom ispod najniže trošarine koju predlaže EU, može se pretpostaviti da će buduća poskupljenja dodatno smanjiti broj pušača, što je cilj europske administracije.


Izdvojeno

Reci što misliš!