Vijesti / Ostalo

JOŠ NEKE PROMJENE

Maturanti od ove godine probnu maturu pišu u digitalnom obliku: RTL provjerio kada će ispiti biti objavljeni

Maturanti od ove godine probnu maturu pišu u digitalnom obliku: RTL provjerio kada će ispiti biti objavljeni
Screenshot/RTL

Probni ispiti nisu obvezni, ali svakom maturantu dobro će doći

Umjesto u školi kod kuće- probni ispiti državne mature bit će u digitalnom obliku. Ovogodišnji maturanti lani su za probu pisali matematiku i hrvatski.

"Lani je to bilo skroz oke, provodila se ta matura u školi i naučili smo te detalje od otvaranja vrećica, pritiska s vremenom. Iskreno htio bih odmah to riješiti, pošteno, da zbilja vidim gdje sam s gradivom", kaže za RTL televiziju Tom Kovačić, maturant Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Rješavat ću čim izađu i pred kraj opet, a kroz taj period ću učiti vidjeti koliko sam napredovala, što trebam ponoviti i još bolje naučiti", objašnjava Leonarda Vrbat, maturantica Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu.

Po jedna digitalna verzija ispita iz svakog predmeta bit će objavljena 1. veljače, a rezultati mjesec dana kasnije. Probni ispiti nisu obvezni, maturanti ih mogu preuzeti i rješavati ako i kad god žele.

"Tako da će učenici sami moći provjeriti u kojoj mjeri su uspješno u tom trenutku riješili ispite i ostat će im tri mjeseca da bez posebnog stresa, i ja bi rekao bespotrebnih priprema, ponove što trebaju da bi što bolje riješili ispit u lipnju", tvrdi Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Provedba probne mature u školama za maturante i učenike trećih razreda prošle godine koštala je 10 milijuna kuna, a ispite su ispravljali njihovi nastavnici. Organizacijski je to bilo zahtjevno.

"Jer imate škola s puno učenika, pa hoćete li ih skinuti s redovne nastave, pa tko će dežurati od nastavnika ako imaju nastavu 6 sati, pa plaća je bila bruto, neto sve malo naopačke, ali rezultat je sad ovo da djeci koja stvarno žele biti studenti omogućimo da se sami provjere", poručuje Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu.

A jesu li digitalni ispiti korak prema online maturi?

"Matura je preozbiljan projekt i ne možemo dovesti u pitanje niti jedan korak u provedbi. U ovom trenutku nisu uvjeti za online maturu i zato ostajemo kod provedbe mature kakvu imamo", zaključuje Filipović.

Nakon probnih, pravi ispiti maturante čekaju u lipnju. Ove godine na maturi iz hrvatskog jezika nema osnovne i više razine, svi učenici pisat će isti ispit, a na esej koji se mogao predati i prazan - vraća se prag prolaznosti.


Izdvojeno

Reci što misliš!