Vijesti / Ostalo

pripreme za prelazak na euro

Umirovljenici, pripremite se na troznamenkaste brojeve: Od ovog mjeseca mirovine i u eurima

Umirovljenici, pripremite se na troznamenkaste brojeve: Od ovog mjeseca mirovine i u eurima
PIXSELL

Korisnici kojima se ta primanja isplaćuju na račune u bankama obavijesti će preuzimati na način koji su prethodno dogovorili s bankama

Na obavijesti o mirovinama i drugim primanjima iz mirovinskog osiguranja za kolovoz, koja se isplaćuju u rujnu, bit će dvojno iskazan iznos za isplatu - u kunama i eurima - uz prikaz fiksnog tečaja konverzije. priopćio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje u četvrtak.

HZMO obavještava da će se nakon obračuna mirovinskih primanja koja će se isplaćivati od 5. rujna 2022. do 31. prosinca 2023., obvezno dvojno iskazivati iznos za isplatu uz primjenu fiksnog tečaja konverzije, koji je određen na 7,53450 kuna za jedan euro.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prema Zakonu o uvođenju eura, pri preračunavanju neto iznosa mirovinskog primanja za isplatu korisnicima primjenjivat će se matematičko pravilo zaokruživanja prema kojemu druga decimala ostaje nepromijenjena ako je treća decimala manja od pet.

U slučaju da je treća decimala jednaka ili veća od pet, druga decimala povećava se za jedan.

Korisnici kojima se mirovine isplaćuju na kućnu adresu preko Hrvatske pošte u navedenom razdoblju dobivat će obavijesti o mirovinskim primanjima s dvojno iskazanim iznosom za isplatu u kunama i eurima primjenom fiksnog tečaja.

Korisnici kojima se ta primanja isplaćuju na račune u bankama obavijesti će preuzimati na način koji su prethodno dogovorili s bankama, napominju iz HZMO-a. Iznos iskazan u eurima informativnog je karaktera i radi se u svrhu dvojnog iskazivanja.


Izdvojeno

Reci što misliš!