Vijesti / Ostalo

mnogi mogu samo sanjati

Inflacija nam 'ždere' plaće: Evo koliko bi vam trebala rasti da bi bili na nuli

Inflacija nam 'ždere' plaće: Evo koliko bi vam trebala rasti da bi bili na nuli
Davor Puklavec/PIXSELL

Prosječna plaća trebala bi rasti za 1000 kuna u odnosu na isto razdoblje lani kako biste - ostali na nuli

Od početka godine inflacija u Hrvatskoj, kao i u cijeloj Europskoj uniji, raste iz mjeseca u mjesec. U siječnju je bila 5,5 posto, u svibnju je postala dvoznamenkasta - 10,7 posto, u lipnju je iznosila 12,1 posto, a u srpnju 12,7 posto u odnosu na isti mjesec lani. Podataka za kolovoz još nema.

Inflacija, prema najjednostavijoj definiciji, znači opći rast cijena. Pritom valja biti oprezan jer je, recimo, rast cijena hrane brži od rasta opće inflacije. Kako god, inflacija nam se zavukla u novčanike i nemilice "ždere" kune u njima, piše portal net.hr.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nije neka utjeha ni to što je prosječna neto plaća u Hrvatskoj u proteklih godinu dana narasla za 536 kuna. U lipnju 2021. godine iznosila je 7.175 kuna, a u lipnju ove godine - što je najsvježiji podatak Državnog zavoda za statistiku (DZS) - 7.711 kuna. Znamo li da je inflacija u proteklih godinu dana narasla za više od 10 posto, jasno je da prosječna plaća debelo kaska za inflacijom. Nominalno, prosječna plaća u lipnju ove godine nominalno je bila više za 7,5 posto, a realno niža za 4,1 posto u odnosu na lipanj prošle godine.

Evo još "okruglijeg" izračuna. Ako vam je plaća lani u srpnju iznosila 5.000 kuna, da biste zbog inflacije bili na "nuli" potrebna je povišica od 636 kuna. A onima s plaćom od 10.000 kuna, dvostruko više - 1.270 kuna.

Ukratko, plaće u Hrvatskoj trenutno su u prosjeku "kraće" za 100 do 150 eura zbog inflacije, a izvan sfere statistike i mnogo više. Sve brojke u takvim izračunima bit će znatno veće kada od 1. listopada drastično poskupe prirodni plini drugi energenti.

Da bi uz postojeću stopu inflacije (12,7 posto) i s prosječnom neto plaćom od 7.711 kuna ukorak pratili inflaciju i bili na "nuli" u odnosu na isto razdoblje lani, poslodavac bi vam trebao povećati plaću za 979 kuna, što je u većini slučajeva teško očekivati. Uzmemo li, pak, medijalnu plaću koja se smatra realnijom slikom standarda građana, a koja prema zadnjim podacima DZS-a iznosi 6.510 kuna, inflaciju bi anuliralo povećanje te plaće za 826 kuna.


Izdvojeno

Reci što misliš!