Vijesti / Ostalo

nelegalna zarada

Akcija USKOK-a: Među uhićenima poduzetnici, direktor INA i direktorica plinare u Slavoniji

Akcija USKOK-a: Među uhićenima poduzetnici, direktor INA i direktorica plinare u Slavoniji
Goran Stanzl/Pixsell

Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om, Uredom za sprječavanje pranja novca i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave

USKOK je danas proveo novu veliku akciju na području nekoliko županija zbog sumnje na zlouporabu i pranje novca na štetu INE u trgovini plinom.

"Navedene radnje provode se na području Grada Zagreba te Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Osječko-baranjske županije, a odnose se na više hrvatskih državljana za koje se osnovano sumnja da su počinili kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, sve u sastavu zločinačkog udruženja, te kaznena djela pranja novca", priopćili su kratko iz USKOK-a.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Među uhićenima su direktor sektora prirodnog plina u Ini Damir Škugor, njegov otac, vlasnici tvrtke OMS upravljanje Goran Husić i Josip Šurjak (inače i predsjednik Hrvatske odvjetničke komore) i predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić. Tvrtka je to u čijem Nadzornom odboru sjedi Škugor.

USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost, a u međuvremenu se oglasilo i Ministarstvo financija koje je donekle rasvijetlilo razloge današnjih uhićenja.

Kažu kako je Ured za sprječavanje pranja novca nakon operativne analize sumnjivih transakcija zaprimljenih sukladno Zakonu o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, utvrdio sumnju na pranje novca i povezana predikatna kaznena djela te dostavio slučaj na daljnje postupanje i procesuiranje Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Samostalni sektor za financijske istrage Središnjeg ureda Porezne uprave proveo je višemjesečno financijsko istraživanje u suradnji s PNUSKOK-om i Uredom za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija te u koordinaciji s USKOK-om, slijedom čega je USKOK-u podnio kaznene prijave zbog počinjenja više kaznenih djela iz područja gospodarstva.

"Samostalni sektor za financijske istrage (SSFI) obavlja poslove analize i financijskog istraživanja prvenstveno u predmetima u kojima postoje ozbiljne naznake organiziranog kriminaliteta, koruptivnih kaznenih djela i kaznenih djela subvencijskih prijevara na štetu sredstava Europske unije", objavili su.

Neslužbeno, osumnjičeni su si priskrbili nelegalnu korist u iznosu 100 milijuna kuna, a dio im je bio položen na računima dok su dio pokušali oprati kroz kupovinu nekretnina. Sumnja se da je trojac mešetario cijenama energenata te da su dio tog novca stavljali sebi u džep. Njihova igra navodno je raskrinkana kada je na račun oca jednog od njih iznenada 'sjelo' 100 milijuna kuna, a nije se radilo o redovnoj mirovini.


Izdvojeno

Reci što misliš!