Vijesti / Ostalo

regulirano zakonom

Očevi će imat pravo na očinski dopust: Trajat će 10 dana, a plaća će sjedati u punom iznosu

Očevi će imat pravo na očinski dopust: Trajat će 10 dana, a plaća će sjedati u punom iznosu
Ivica Benić/SiB.hr

Očinski dopust očevima neće biti obaveza, već dano pravo, ali će biti obaveza poslodavcima koji očevima moraju omogućiti korištenje tog prava

Na okruglom stolu "Roditeljstvo iz muškog kuta" državnog ureda za demografiju i mlade održanom jučer rečeno je da je važno promovirati mogućnost i prava očeva u korištenju rodiljnog i roditeljskog dopusta te novog očinskog dopusta.

 

Skup je održan  u povod Međunarodnog dana obitelji, u organizaciji Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić rekla je kako je važno promovirati mogućnosti i prava očeva u korištenju rodiljnog i roditeljskog dopusta, kao i novog očinskog dopusta, koji će biti reguliran novim Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama, u trajanju od 10 dana uz puni iznos plaće.

Očinski dopust očevima neće biti obaveza, već dano pravo, ali će biti obaveza poslodavcima koji očevima moraju omogućiti korištenje tog prava, pojasnila je.

"Potičemo očeve da koriste rodiljni i roditeljski dopust, kako bi se majkama, ako to žele, omogućio povratak na tržište rada", rekla je Josić.

Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike govorio je o ravnopravnosti spolova na tržištu rada, kazavši kako u Hrvatskoj u odnosu na EU nije toliko izražen jaz u plaćama između muškaraca i žena, koji iznosi 11 posto, ali da je nužan dodatni napredak u povećanju zastupljenosti žena na upravljačkim funkcijama, te na suzbijanju diskriminacije žena na tržištu rada i prilikom zasnivanja radnog odnosa, navodi se u priopćenju.

"Očeve je važno potaknuti na korištenje prava, a žene osnažiti na tržištu rada", rekao je.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić istaknula je kako je Hrvatska na začelju EU kada su u pitanju očevi koji koriste dopust nakon rođenja djeteta. Smatra da poslodavci nisu jednako osviješteni u svim dijelovima Hrvatske na potrebe i prava roditelja i očeva.

"Našem se Uredu javljaju očevi kojima njihovi poslodavci ne odgovaraju na zahtjev ili ne odobravaju pravo na korištenje roditeljskog dopusta. Poslodavci to nerijetko vide kao financijsko opterećenje svojeg poslovanja", istaknula je pravobraniteljica ocijenivši takvo ponašanje pojedinih poslodavaca nedopustivim.

Direktor poduzeća za dizajnersku djelatnost Brigada d.o.o koje je za 2021. dobilo priznanje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade "Poslodavac prijatelj obitelji", Damjan Geber, rekao je da je kod usklađivanja poslovnog i privatnog života važno sa zaposlenicima graditi odnos povjerenja i susretljivosti kada su u pitanju njihove roditeljske uloge ili obaveze.


Izdvojeno

Reci što misliš!