Vijesti / Ostalo

SVE OVISI O NIZU FAKTORA

Hrvatska će kopirat talijanski model? Covid potvrde i u u kulturi i ugostiteljstvu?

Ide li Hrvatska, u kojoj je do sada izdano gotovo dva i pol milijuna potvrda, smjerom susjedne Italije?

Premijeru opere "Lastavica" Giacoma Puccinija 250-ero ljudi moći će gledati u HNK za 2 dana uz dva metra razmaka bez COVID potvrda. No, već od idućeg mjeseca mijenjaju se koronapravila u kazalištu, piše RTL.

"Odlučili smo od 1. studenog krenuti ipak, budući da će biti velika potražnja za nekim našim predstavama kao što je recimo Orašar da ćemo izvoditi neke predstave raditi s COVID potvrdama, a neke bez COVID potvrda", kazala je Dubravka Vrgoč, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

COVID potvrde za kazalište koriste se, primjerice, već u Austriji, Njemačkoj, Portugalu, ali i u Italiji i Sloveniji.

Hrvatska, čini se, ipak neće izbjeći široku uporabu potvrda koje se zasad koriste samo u zdravstvu i socijali. 

"Ako pogledate zemlje u okruženju, zemlje zapadne Europe oni vrlo široko  sve šire koriste COVID potvrde kao vrstu relativnog pritiska na osobe koje se nisu cijepile. Oni koji su se cijepili imaju prednosti pri korištenju usluga pri ulasku u kulturnu instituciju, pri ulasku u restoranu. Mi u ovom trenutku nemamo nikakav plan ali je vrlo izvjesno da ćemo o tome razgovarati", kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ugostitelji pak nisu baš optimistični, ali očekuju o tome razgovor sa Stožerom. 

"Što se tiče provedbe takvog rješenja u ugostiteljstvu ne mislimo da je to dobro iz razloga što restorani nikada nisu dokazani kao žarište koronavirusa. Ima puno ugroznijih okupljanja koje ne bi bile obuhvaćene tom odlukom pa bi nama to išlo u smanjenje prometa nakon godinu i pol dana preživljavanja koje smo imali", tvrdi Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja. 

No, ima onih koji bi rado plesali u ritmu COVID potvrda - noćni klubovi u zatvorenom do jutra i to baš po principu Francuske, Danske i Švicarske.  

"Ukoliko Stožer misli kopirati sve zapadne zemlje neka kopira njih i neka dopusti nama rad noćnih klubova u unutarnjim prostorima bez ograničenja uz primjenu COVID potvrda pa bi to moglo pridonijeti da se mladi počnu cijepiti", smatra Domagoj Petričević, predsjednik Inicijative noćnih klubova i barova. 

Sve o ovisi o nizu faktora. 

"Epidemiološka slika, status širenja epidemije, okolnosti širenja epidemije, pojava novih virusnih sojeva će odrediti da li će se eventualno širiti upotreba COVID putovnica u RH ili ne", kazao je Vili Beroš, ministar zdravstva.

No, je li to politička odluka da se za sada još ne ide u širu primjenu COVID potvrda? Ministar Beroš tvrdi da nije.

Ako ih uvedu, potvrde može koristiti nešto više od pola hrvatskog stanovništva -  dvjema dozama cijepljeno je 52 posto odraslih, a od 1. lipnja do sada izdano je gotovo 2 milijuna i četiristo tisuća potvrda.  


Izdvojeno

Reci što misliš!