Vijesti / Ostalo

popisivanje kreće 13. rujna

Kreće potraga za popisivačima stanovništva: Za manje od mjesec dana rada moći će zaraditi prosječnu hrvatsku plaću

Prijave kreću od iduće srijede, preko stranica Državnoga zavoda za statistiku.​ Prednost će imati oni s višom razinom obrazovanja, studenti, nezaposleni, ali i svi koji imaju automobil

Popis stanovništva, odgođen zbog pandemije, trebao bi početi 13. rujna, a iz Državnog zavoda za statistiku pozivaju sve koji žele raditi kao popisivači i kontrolori da se prijave na natječaj koji se otvara za manje od tjedan dana. 

Kreće se u potragu za najmanje 8 tisuća popisivača stanovništva i njihovih kontrolora. Za manje od mjesec dana rada moći će zaraditi prosječnu hrvatsku plaću.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Kontrolor će zaradit 5.600 kuna, plus 400 kuna za edukaciju dakle 6.000 kuna, dok će popisivač zaraditi 4 kune za svako popisano kućanstvo, 4 kune za svaki popisani stan i 8 kuna za svaku popisanu osobu, otprilike je to negdje oko 6 tisuća kuna.", objasnio je Damir Plesac, koordinator Popisa 2021.

Prijave kreću od iduće srijede, preko stranica Državnoga zavoda za statistiku.​ Prednost će imati oni s višom razinom obrazovanja, studenti, nezaposleni, ali i svi koji imaju automobil.

"To je cjelodnevni angažman subotom i nedjeljom, preporučljivo je da nema nikakvog sporednog posla, samo hoćemo ljude koji su potpuno usredotočeni i aktivni na poslu", rekao je koordinator Popisa 2021.

​Svi koji koriste sustav e-građani, od 13. rujna moći će se samostalno popisati, a od 27. rujna nastupaju popisivači.

"Popis stanovnika će nam dosita pokazati realnu situaciju u RH, naravno tome se mi nadamo. Brojke nam sada već upućuju na određene loše demografske trendove", kaže Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade

"Znamo sa sigurnošću da smo prirodnim putem, dakle razlikom između rođenih i umrlih izgubili oko 140 tisuća ljudi, dakle više nego jednu Rijeku i da smo putem iseljavanja odnosno razlike useljenih i iseljenih izgubili minimalno 200 tisuća, dakle više nego grad Split", tvrdi Krešimir Ivanda, profesor na Katedri za demografiju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu

JAVNI POZIV zainteresiranim kandidatima za podnošenje prijava za posao popisivača i kontrolora:

Druga faza provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (u nastavku teksta: Popis), u kojoj će sudjelovati popisivači i kontrolori, provest će se na području Republike Hrvatske od 27. rujna do 17. listopada 2021. Iznimno, Popis će se moći provoditi najdulje do 29. listopada 2021. ako se ustanovi da do 17. listopada 2021. nisu popisane sve popisne jedinice.

Popisivači obavljaju popisivanje svih popisnih jedinica koje nisu samostalno popisane, osobnim intervjuom sa stanovništvom s pomoću elektroničkih uređaja te obavljaju kontrolu podataka prikupljenih u prvoj fazi Popisa koja će se provoditi od 13. rujna 2021. do 26. rujna 2021. samostalnim popisivanjem stanovništva elektroničkim sustavom e-Građani.

Kontrolori nadziru rad određenog broja popisivača te im daju smjernice za rad, tijekom trajanja Popisa s njima održavaju sastanke i pružaju im metodološku pomoć, kontroliraju točnost i obuhvat prikupljenih podataka te obavljaju druge poslove utvrđene metodologijom Popisa.

Popisivanje u navedenom razdoblju zahtijeva puni dnevni angažman popisivača i kontrolora (uključujući subote i nedjelje) te je nužan preduvjet da kandidat za popisivača ili kontrolora nema drugih poslovnih/školskih obveza.

Zainteresirani kandidati za sudjelovanje u Popisu trebaju na mrežnim stranicama Popisa (https://www.popis2021.hr) popuniti prijavu za popisivača/kontrolora, odgovarajući na pitanja o osobnim podacima, iskustvu u poslovima anketiranja, informatičkoj pismenosti te na demografska pitanja.

Rok za podnošenje prijava jest od 23. lipnja do 15. srpnja 2021. Kandidat može samo jedanput popuniti prijavu. Pri popunjavanju prijave obavezan je priložiti obostrano skeniranu fotokopiju osobne iskaznice.

Uvjeti za prijavu kandidata za popisivača/kontrolora jesu:

– državljanstvo Republike Hrvatske s prebivalištem ili reguliranim boravištem u Republici Hrvatskoj

– navršenih 18 godina u trenutku popunjavanja prijave

– završeno najmanje srednjoškolsko obrazovanje

– poznavanje rada na računalu

– valjana adresa elektroničke pošte.

Bodovnu prednost pri odabiru kandidata ostvaruju kandidati koji imaju:

– višu razinu obrazovanja

– iskustvo rada na prijašnjim popisima/anketama

– dobro poznavanje rada na računalu

– nezaposleni i studenti

– mogućnost korištenja vlastitoga prijevoznog sredstva za vrijeme Popisa.

Od ukupno prijavljenih, odabrat će se potreban broj kandidata na osnovi osvojenih bodova. Odabrani kandidati obavezni su sudjelovati na on-line obuci radi upoznavanja s metodologijom i organizacijom Popisa.

Kandidati će o izboru i terminu preuzimanja elektroničkog uređaja biti obaviješteni elektroničkom poštom.


Izdvojeno

Reci što misliš!