Vijesti / Ostalo

"nemamo dovoljno"

Iz državnih zaliha svega 21 kontejner u Sisačko-moslavačku županiju, evo gdje su ostali

Država je, tvrdi ministar gospodarstva, još prije potresa u Petrinji, 22. prosinca poslala zahtjev za još 41 mobilnom kućicom, no nitko, kaže Ćorić nije mogao pretpostaviti koliko će ih trebati.

Gdje su kontejneri iz državnih rezervi, već danima pitaju mnogi koji gledaju slike nakon potresa u Petrinji. Od tristo kontejnera koji su na raspolaganju državi iz robnih zaliha, svega 21 poslan je u Sisačko-moslavačku županiju. Ministar gospodarstva moli za razumijevanje.

'Puštamo lijekove'

U Glini pred Domom zdravlja je sedam kontejnera, jučer su stigli iz zaliha državne rezerve. Liječnici i medicinske sestre ondje rade svoj posao, a dobili su ih, jer su ih sami tražili.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Evo uselili smo, dobro je. Puštamo lijekove, pregleda još nije bilo, ali sutra će i to valja krenuti'', kazao je Abdulah Kaoudahhan, liječnik obiteljske medicine.

Još 14 kontejnera iz državne zalihe upućeni su u Glinu, Petrinju i Sisak tvrde u ministarstvu gospodarstva, gdje u mirnim okolnostima raspolažu s ukupno 298 mobilnih kućica.

201 je još proljetos raspoređena po cijeloj Hrvatskoj za Covid testiranja, 77 kućica, također od proljeća, raspoređeno po okolici Zagreba i u njima još žive oni kojima je 22. ožujka potres uništio domove. Ukupno 21 ih je upućeno u Sisačko – moslavačkoj županiji, a treba ih oko tisuću i pol.

''Dakle da ih ima već bi bili tamo! U ovom trenutku nemamo dovoljan broj kućica. Iznalazimo način da ih što je moguća više nabavimo'', izjavio je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić

Država je, tvrdi ministar gospodarstva, još prije potresa u Petrinji, 22. prosinca poslala zahtjev za još 41 mobilnom kućicom, no nitko, kaže Ćorić nije mogao pretpostaviti koliko će ih trebati.

''Mogućnost nabavke kamp kućica ili casa mobile u boljoj varijanti odnosno kontejnera u roku od sedam dana jednostavno nije moguće, znači to nije objektivno očekivati. Dakle tim građanima je ponuđen smještaj u nekoliko centara i ja ih molim da s obzirom na ovo vrijeme iskoriste i te mogućnosti smještaja'', rekao je Ćorić.

Jučer su u Petrinju 22 kontejnera poslali INA I CROSCO, a nemali broj turističkih kamp kućica pristiže od građana iz cijele Hrvatske i šire. 

Svjesni da to nije trajno rješenje u Ministarstvu državne imovine žrtvama potresa će se ponuditi i montažne kućice koje tek treba izgraditi. Dio ministarstva preselit će u Petrinju ili Sisak.

''Na samom terenu u neposrednom kontaktu s ljudima vidjeti, pa uz pomoć i javnih bilježnika tko želi svoj prostor na kojemu je porušena kuća napustiti, a tko isključivo želi da mu se na tom lokalitetu gradi zamjenski objekt'', rekao je ministar prostornog uređenja Darko Horvat.

Na razrušeno područje već danima stižu zamjenski domovi iz cijele Europe - ovih osamdeset kamiona stiglo je iz Austrije. No teško je očito sve to pratiti, pa ministar gospodarstva i ne zna koliko nam je zamjenskih kuća stiglo iz inozemstva.

Pred Petrinjom se poravnava teren za sve privremene kućice, možda će i ministar kad ih vidi na hrpi znati koje su otkud.


Izdvojeno

Reci što misliš!