Vijesti / Ostalo

evo što se sve mijenja

Plenković predstavio nove mjere: Stupaju na snagu u subotu i trajat će najmanje do 21. prosinca

Plenković predstavio nove mjere: Stupaju na snagu u subotu i trajat će najmanje do 21. prosinca
Zeljko Lukunic/PIXSELL

"Sve ove mjere bit će na snazi najmanje do 21. prosinca. Ako se brojke ne spuste, ostaju i dalje ostati na snazi. Nitko to ne želi, pa napominjem da je osobna odgovornost najvažnija', kazao je premijer

Premijer Andrej Plenković na konferenciji za medije predstavio je nove, stroge mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa.

"Broj dnevno zaraženih danas je nažalsot premašio 4000 i zato imamo  novi paket mjera. Upozoravao sam da jesen pogoduje širenju virusa i pozvao sve da budemo odgovorni jer nam dolaze teški dani. Pozivali smo na izbjegavanje privatnih i obiteljskih okupljanja i smanjivanje nepotrebnog druženja. 25. listopada postrožili smo mjere, što je usporilo rast, ali nedovoljno", rekao je premijer.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nove mjere koje stupaju na snagu u subotu i traju najmanje do 21. prosinca:

OKUPLJANJA: Zabranjuju se svi javni događaji na kojima je više od 25 osoba, na privatnim okupljanjima može biti najviše 10 osoba, obavezno je korištenje maski kada nije moguće držati distancu, javna događanja mogu trajati do 22 sata, obustavljaju se svadbene svečanosti, na sahrani najviše 25 osoba.

JAVNI PRIJEVOZ: Popunjenost ne smije prijeći 40 posto, a vozači i putnici obavezni su imati masku na licu.

TRGOVINE I PEKARE: Kada je riječ o trgovinama, na ulazu u trgovine mora se istaknuti o najvećem mogućem broju kupaca. Obavezna je primjena pojačane higijene. Ograničenje radnog vremena za pakernice je 22 sata. Zabrana prodaje alkohola od 22 do 6 sati. Obustavlja se održavanje sajmova i drugih događanja.

UGOSTITELJSKI OBJEKTI: Kada je riječ o ugostiteljskim objekata, obustavlja se rad kafića i restorana, osim u hotelima za goste. Restoranima i barovima dozvoljena je priprema i dostava hrane.

SPORT I REKREACIJA: Kada je riječ o sportu, obustavljaju se natjecanja i treninzi osim sa sportaše prve, druge i treće kategorije. Obustavlja se rad teretana, fitness centara i sportskih centara. Nema dječjih igraonica, nema plesnih škola.

KULTURA I OBRAZOVANJE: Obustavljaju se izvedba opera i mjuzikla, konzumacija hrane i pića na kino projekcijama. Škole strane jezika mogu obavljati djelatnost samo online

CRKVA: Misna slavlja se se preporučuju da se održavaju putem radija i televizije, a ako se održavaju u crkvama, u njima može biti samo 25 vjernika.

Vladin PDF sa svim mjerama detaljno:


Izdvojeno

Reci što misliš!