Vijesti / Ostalo

Vruća jesen

Marić najavio najveći gospodarski pad dosad, poslodavci zavapili: ''Ako ne bude pomoći države, otkazi su neminovni''

Covid-19 je osiromašio i Marićevu kasu

Oprezni su u Vladi pred neizvjesnu jesen kada se govori o pomoći gospodarstvu. Izmjene Zakona o radu, ali i borba za sve one na koje će se taj zakon primjenjivati bit će velik izazov.

Ako ne bude pomoći države, poslodavci kažu da su otkazi neminovni. Iz Vlade poručuju da su znali reagirati dosad i da će znati i kad opet bude potrebno.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zakon o radu je nedorečen i ne regulira naknadu za rad od doma, na to već neko vrijeme ukazuju iz Vlade, a sad imaju i konkretan primjer. Ministar graditeljstva u preventivnoj samoizolaciji i mora raditi od doma.

Izmjenama u Zakonu o radu Aladrović bi definirao kako će se ministru Horvatu i svima ostalima koji će ove jeseni raditi od kuće regulirati korištenje privatnih uređaja i režija. Planira poboljšati zakon kako bi gospodarstvo bilo konkurentnije. Ima podršku i poslodavaca i pravnih stručnjaka, ali ne i sindikata koji se plaše da bi izmjene dovele do lakših otpuštanja radnika.

Vlada i poslodavci su možda na istoj strani kada je u pitanju Zakon o radu, ali ne kad su u pitanju mjere za pomoć gospodarstvu. Poduzetnici traže dodatnu pomoć i reforme. U protivnom će, kažu, val otkaza na jesen biti neizbježan.

"Razumijem ja nekakvu vrstu pozitivnog pritiska opet na nekakve mjere, ali mislim da su svi svjesni koliko je država izdašno na neki način poduprla gospodarstvo i očuvanje radnih mjesta, međutim, isto tako svi su svjesni da se to ne može raditi do unedogled", komentirao je ministar financija Zdravko Marić.

Jer kako god nije lako privatnicima, nije lako ni državi. Covid-19 je osiromašio i Marićevu kasu. U petak će Državni zavod za statistiku objaviti izvješće o BDP-u u drugom kvartalu. Ministar financija suzdržava se od procjena, ali svjestan je da brojke neće biti dobre.

"Očekujemo i veći kvartalni pad od onoga koji je bio u vrijeme zadnje financijske krize", kazao je.

No, u zadnjoj krizi nismo imali "briselski adut". Hrvatska iz SURE programa ostvaruje pravo na milijardu eura za očuvanje radnih mjesta te još veći postotak ukupne omotnice višegodišnjeg financijskog okvira.


Izdvojeno

Reci što misliš!