Vijesti / Ostalo

dvorane, kina, koncerti, bazeni...

Nastavljeno popuštanje mjera: Evo tko sve od danas može početi s radom, ali pitanje je hoće li

Nastavljeno popuštanje mjera: Evo tko sve od danas može početi s radom, ali pitanje je hoće li
Igor Kralj/PIXSELL

Ovoga se tjedna nastavljaju popuštati restriktivne mjere donesene zbog sprječavanja širenja pandemije koronavirusa, a iako za većinu još nisu propisane mjere, od ponedjeljka su omogućeni koncerti, a bit će otvorene i sportske dvorane, kina, kazališta, bazeni, omogućit će se posjeti i u domovima za starije osobe, gdje je koronavirus prouzrokovao najviše problema, te pomorski promet

U novoj fazi popuštanja epidemioloških mjera, koja kreće od danas, bit će omogućeni i manji koncerti. Doduše, u teoriji se oni mogu održavati, no u praksi će to biti nešto teže, jer još uvijek nema najava niti jednog glazbenog zbivanja. Istovremeno, otvaraju se i velike sportske dvorane koje će primiti glazbenike, ali i sportaše, naravno, uz propisani razmak od 1,5 metara.

“Mogli bismo primiti negdje oko 6500 ljudi. Radit ćemo sa smanjenim kapacitetom pa čak postoji mogućnost da radimo dva dana isti koncert, ako je interes za njega”, rekao je za Dnevnik Nove TV Sretan Šarić, direktor Arene Zagreb.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, pitanje je kada će krenuti veliki koncerti. Sve velike zvijezde su na čekanju, jer se i dalje čekaju upute Nacionalnog stožera civilne zaštite. “Nadam se što prije jer svi termini su nam bili rasprodani i sve je sad na čekanju. Ta cijela industrija pati”, ističe Šarić.

Jasnija slika o kinima

Nešto je jasnija slika o kinima, koja su ionako u posljednje vrijeme iskoristila situaciju s ublažavanjem mjera, pa su zaživjela i u svojoj drive in verziji. No, ovoga tjedna, uz propisane mjere, kreću s radom i u zatvorenom.

“Na svako treće mjesto gledatelj u svakom drugom redu, znači ukupan broj od 52 gledatelja koji mogu stati u dvoranu. Nije baš isplativo, ali počet ćemo tako raditi dok se ne normalizira”, rekao je Marko Rojnić, voditelj filmskih programa Kino Tuškanac.

No, veliki multipleksi još ne mogu otvoriti svoja vrata, jer se uglavnom nalaze u trgovačkim centrima, koji ionako imaju restrikcije oko broja posjetitelja, a s druge strane, nema novih filmova.

“Sve dok se ne pojave novi filmovi da bi se mogle odraditi premijere ne možemo govoriti o normalizaciji. Iz naše perspektive to bi se moglo dogoditi negdje potkraj lipnja”, smatra Maja Valjak Nagy, direktorica Cinestar eventa.

Kazališne peripetije

I u kazalištima će biti ograničen broj osoba, što će također stvarati probleme s isplativošću, naročito nezavisnim i malim kazališnim trupama. Unatoč novim predstavama, cilj svih kazališta ove godine je – preživjeti.

“Cilj nam je preživjeti. Ako se nastave ovakve stroge mjere da možemo imati samo četvrtinu dvorane, radit ćemo, samo radom možemo odgovoriti na ovu krizu, igrat ćemo dvije predstave u jednom danu, ne daj Bože da budemo prisiljeni na live stream, ali nema predaje”, rekla je glumica i osnivačica nezavisnog kazališta Ecija Ojdanić.

Na bazenima će se, pak, evidentirati kupači, a kupanje je dopušteno uz pojačanu higijenu i dezinfekciju. Na bazenima će biti i redari, koji će paziti na razmak među kupačima. Uz to, za posjete će biti otvoreni i domovi za starije osobe, a normalizirat će se i pomorski promet.


Izdvojeno

Reci što misliš!