Vijesti / Ostalo

KUŠNJE KORONAVIRUSA

Problemi malih OPG-ova: ''Ne možemo zatvoriti farmu i reći kravama - vraćamo se za mjesec dana''

Za odlazak u šoping sada treba više vremena

Redovi su pred trgovinama da se unutra ne stvaraju gužva. Kupci podržavaju. Na dva metra jedan od drugoga. A ulazak kupaca kontroilira zaštitar.

''Mislim da je razmak u redu i da su ljudi vrlo disciplinirani. Prilagođavamo se situaciji. Imam i rukavice. I da, strah me je, ne mogu reći da nije'', kaže Tanja Buzina iz Zagreba.

Kod ulaska u trgovinu obavezna je dezinfekcija ruku. Na podu jasno piše da mole kupce da drže razmak. Trgovine se dezinficiraju. Marina Dijaković, voditeljica korporativnih komunikacija LIdl Hrvatska dodaje: ''Ugradili smo i plexi stakla kao dodatnu zaštitu između blagajnica i kupaca''.

Trgovkinje rade s maskama i rukavicama za blagajnom i kada pune police. A puni ih se više no inače. ''Svakodnevno se pune police, možda nečeg u nekom trenutku nema, ali to ne znači da manjka te robe nego nismo stigli napuniti i one se popune tijekom dana'', tvrdi Dijaković.

Najviše se prodaju mlijeko, šećer, ulje, riža, tjestenina, konzerve i toaletni papir. Iz Konzuma poručuju da bilježe dvostruke prodajne brojke tih proizvoda. No, unatoč tome trgovci uvjeravaju da svih namirnica i zaliha ima dovoljno. a da opskrba ne stoji, tvrde i u HUP, čiji glavni direktor Davor Majetić kaže: ''Ne ide savršeno, ima zastoja i nekih čekanja. To funkcionira - kamion te i te regiustracije stoji i da ga se ide izvaditi iz kolone. Operativni smo i zalihe nisu upitne''.

Trgovački lanci drže se preporuka Nacionalnog stožera, a od načelnika Davora Božinovića stigla je nova preporuka. On line kupnja. Neki kojima to nije osnovni posao, a prodaju putem interneta, uveli su prehrambene artikle. Iz trgovačkog lanca koji je i do sad jedini radio on line prodaju, rekli su da je broj narudžbi toliko porastao da ono što se do sada čekalo 24 sata, stignu dostaviti tek kroz sedam dana.

Organizirali su se i u Osijeku. Mali OPG-ovi u Istri koji su se našli u problemu zbog zatvaranja tržnica pokušavaju isto, a Darko Vidulin, vlasnik OPG-a, kaže: ''Te internet trgovine nisu uspjele zaživjeti, ali sada bi bilo dobro da to sve već funkcionira.

Pokušavaju se udružiti, a Alen Peršić, vlasnik OPG-a, dodaje: ''Ne možemo zatvoriti farmu i reći kravama - vraćamo se za mjesec dana''.

Za sada posao funkcionira jedino na kućnom pragu i po preporuci. Za sve ostalo, svjesni su i sami da im nedostaje logistika.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Izvor: Vijesti.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!