Vijesti / Ostalo

pretjerana panika?

Dva tjedna od pojave koronavirusa: Maske za lice postale najtraženija roba na svijetu, a Kinezi izvor straha

Gotovo sve susjedne države zatvorile su granice s Kinom

Točno su dva tjedna prošla od tog ponedjeljka 20. siječnja kad je svijet shvatio da ima problema s dosad nepoznatim virusom. Tada je umrlih bilo samo troje, danas ih je 362. Tada je zaraženo bilo 300 ljudi, danas 17.500.

U ta dva tjedna sve se promijenilo. Avioni gotovo da ne lete u Kinu, u cijelom svijetu na aerodromima se provode rigorozne provjere, brojne zemlje ne primaju strance koji su bili u Kini. Tisuće putnika su u karanteni, kao i 60 milijuna Kineza kod kuće. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Peking, treći grad po broju stanovnika na svijetu danas je grad duhova, kineska burza doživjela je najveći pad u posljednjih nekoliko godina, a u turizmu će izgubiti desetke milijardi dolara. Maske za lice postale su najtraženija roba na svijetu, a Kinezi izvor straha. Svijetom se širi i bolest i panika, ali panika zasad neusporedivo brže od bolesti. 

Jedna s 1000 a druga s 1500 kreveta za izolirano liječenje - u samo 10 dana u Kini su izgrađene dvije specijalne bolnice za borbu protiv koronavirusa.  

"U Wuhanu ima puno pacijenata za koje se sumnja pa i potvrdi virus, a koji budu pušteni kući jer nema dovoljno bolničkih kreveta, a to je vrlo opasno", rekao je Zhong Nanshanvoditelj Stručnog tima Nacionalne zdravstvene komisije.

Virus se brzo širi; u Kini je njime zaraženo više od 17.000 ljudi, od kojih je 13 posto u kritičnom stanju. Od posljedica virusa samo je jučer umrlo 58 osoba, čime se 2. veljače svrstava u najsmrtonosniji dan od otkrića virusa. Prvi put jedan je pacijent umro izvan Kine, 44-godišnji muškarac iz Wuhana preminuo je na Filipinima. 

Brže od virusa širi se panika

Prema medicinskom časopisu Lancet koji je proveo istraživanje nad 99 zaraženih osoba, prosječna dob pacijenata je 55 godina, a oboljeli su češće muškarci. Razdoblje inkubacije je 14 dana. 

"Problem sa stvaranjem cjepiva protiv ovog virusa je u tome da će do njegova pronalska proći najmanje šest mjeseci do godinu dana. Nadamo se da ćemo uspjeti obuzdati epidemiju prije nego što se to dogodi", kaže epidemiolog Walter Ian Lipkin.

 

Od koronavirusa u Kini umrlo je više osoba, njih 361, nego u epidemiji SARS-a prije 17 godina kada ih je umrlo 349. I ta je epidemija započela na tržnici u Kini. Iako se koronavirus širi puno brže od SARS-a, zasad je, ipak, manje smrtonosan. 

SARS-om je bilo zaraženo nešto više od osam tisuća ljudi, a koronavirusom dvostruko više. Od posljedica SARS-a unutar osam mjeseci umrle su 774 osobe u 17 zemalja, a od koronavirusa dosad su umrle 362 osobe. Stopa smrtnosti kod SARS-a bila je 10 posto, a pretpostavlja se da je kod koronavirusa - 2 posto. 

Brže od virusa širi se panika. Gotovo sve susjedne države zatvorile su svoje granice s Kinom. 

Mongolija je zatvorila granicu s Kinom do 2. ožujka, a zatvaranje kopnene granice naredila je i Rusija. I Sjeverna Koreja do daljnjeg je učinila isto, kao i Hong Kong i Nepal.

WHO protiv mjera izolacije

Izbijanje koronavirusa izoliralo je najmnogoljudniju zemlju na svijetu. Do danas je zbog toga otkazano je gotovo 10.000 letova, a kineskim državljanima zabranjen je ulazak u brojne zemlje. 

Češka je najnovija zemlja koja je u potpunosti zabranila letove u Kinu, kao i Finska. U Kinu ne leti ni francuska aviokompanija Air France, ni njemačka Lufthansa. British Airways zaustavio je dnevne rute do Pekinga i Šangaja. I Turkish Airlines i Qatar Airways otkazali su letove u Kinu. SAD, Australija i Novi Zeland odbit će ulazak svim stranim državljanima koji su nedavno bili u Kini. 

Svjetska zdravstvena organizacija ne slaže se s takvim mjerama. Tvrde da to može nanijeti više štete nego koristi, prije svega svjetskoj ekonomiji.
 
"Nema razloga za mjere koje nepotrebno narušavaju međunarodne odnose i trgovinu. Pozivamo sve zemlje da provedu odluke koje se temelje na dokazima i koje su dosljedne", rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus, direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

Nevjerojatne su scene praznih ulica najnaseljenijeg grada na svijetu Šangaja. Najpoznatije svjetske kompanije poput Applea, Sturbucksa i Ikee do daljnjeg su zatvorile trgovine u Kini. Izolirani Kinezi za širenje panike optužili su Ameriku. No kineski vrh priznao je i nedostatke u odgovoru zemlje na smrtonosnu epidemiju koronavirusa. 

Izvor: Vijesti.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!