Vijesti / Ostalo

panika prije božića

Nedostaje domaće janjetine i odojaka! Hrvati u strahu, Nijemci i Nizozemci nude rješenje

Domaćih odojaka oko Božića je premalo i zato im raste i cijena, sa 14 na čak i do 24 kune

Jedno od omiljenih blagdanskih jela svakako je odojak, no ponuda u Hrvatskoj jednostavno ne može pratiti potražnju. Zbog toga će se najviše jesti odojak iz uvoza, i to iz Njemačke i Nizozemske.

Domaćih odojaka premalo

Iako ne tako velika kao po pitanju odojaka, u Hrvatskoj vlada i nestašica janjetine, koje se mora uvesti gotovo 300 tona. Glasni i nemirni, a već za nekoliko dana naći će se na blagdanskom stolu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U Hrvatskoj se svakog mjeseca pojede 16 000 odojaka, dok u prosincu ta brojka raste i na 60 000. No, porazno je šta čak dvije trećine ovog mesa dolazi iz uvoza, uz ostalo iz Nizozemske, Danske i Njemačke.

Domaćih odojaka oko Božića je premalo pa im ne treba dugo da se prodaju.

''Mi ih ovdje imamo 50 i svi do jednoga su prodani. Prodani su čak i oni koji još nisu ni rođeni'', rekao je Slobodan Čanaki, vlasnik OPG-a.

Potražnja za odojcima je sve veća, a tome svjedoči i njihova cijena. Naime, u studenome je kilogram odojka koštao 14 kuna, a do kraja prosinca mogao bi narasti na čak 23 ili 24 kune.

Do domaće janjetine samo najbrži

Uz kroničnu nestašicu, na cijenu je utjecala i svinjska kuga, pa su u EU odojci skuplji 67 posto. Uz odojke, tražena je i janjad koja košta 25 kuna po kilogramu. No i nje nedostaje.

Na godinu se pojede 700 000 komada, no od toga je čak 300 000 iz uvoza, 26 000 samo u prosincu. Dolaze iz Bugarske, Sjeverne Makedonije i Rumunjske. Do one domaće janjetine, dolaze samo oni najbrži.

Većina građana s toga će morati donijeti jednu odluku, riskirati s uvoznim janjcima i odojcima ili ipak na stol staviti neko drugo meso.


Izdvojeno

Reci što misliš!