Vijesti / Ostalo

nepravomoćna presuda

Trojici profesora s osječkog Pravnog fakulteta zatvorske kazne

Trojici profesora s osječkog Pravnog fakulteta zatvorske kazne
Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Riječ je o raspletu dijela korupcijske afere na osječkom Pravnom fakultetu kojom je na početku bilo obuhvaćeno 17 ljudi

Umirovljeni profesor Pravnog fakulteta u Osijeku Srećko Jelinić jučer je na zagrebačkom Županijskom sudu  osuđen nepravomoćno na 2,5 godine zatvora zbog primanja mita za puštanje studenata na ispitima. Profesor s Pravnog fakulteta u Osijeku Vlado Belaj nepravomoćno je zbog primanja mita osuđen na dvije godine zatvora, a njegov kolega Vjekoslav Puljko je, također zbog primanja mita, nepravomoćno osuđen na  1,5 godinu zatvora.  Belaja i Puljku također je izrečena sigurnosna mjera zvanja obavljanja profesorskog posla u trajanju od pet godina od pravomoćnosti presude. Vrijeme koje provedu izdržavajući kaznu ne ulazi u tu mjeru.

Riječ je o raspletu dijela korupcijske afere na osječkom Pravnom fakultetu kojom je na početku bilo obuhvaćeno 17 ljudi. Svi koji su ranije priznali krivnju dobili su uvjetne kazne ili rad za opće dobro, dok su trojica profesora, koji su tijekom procesa negirali da su uzimali novac za prolazne ocjene na ispitima, osuđeni na bezuvjetne zatvorske kazne.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jelinić će, ako presuda postane pravomoćna, morati državi vratiti 33.800 kuna, koliko je mita dobio. Konkretno, radi se o vrijednosti radova na njegovoj nekretnini u Osijeku što ih je obavio Željko Krivić, bivši direktor Tržnice Osijek u zamjenu za puštanje studenata na ispitima. Krivić je bio glavni posrednik između studenata i profesora.

Belaj je dobio tisuću eura i šest tisuća kuna mita, dok je Puljko primio četiri tisuće kuna ne bi li pustio studente na ispitima.

Istom presudom su Marica Miloš, njezin sin Igor Dačić, te Zvjezdana Tuma Pavlov, koji su preko posrednika Krivića, dali mito za Dačićev prolaz na ispitu dobili su uvjetne kazne – godinu dana uz rok kušnje od dvije godine.

Optužnica je isprva teretila 17 profesora, posrednika i studenata, no većina ih se ranije nagodila s tužiteljstvom i u zamjenu za blaže kazne priznala nedjela koja su počinjena tijekom 2012.

Među njima je i bivši dekan osječkog Pravnog fakulteta Igor Bojanić koji je još u studenome 2014. sporazumno osuđen na godinu dana rada za opće dobro te kaznu od 200 dnevnih dohodaka.

U ranijem krugu nagodio se i direktor Tržnice Osijek Željko Krivić, kojega je Uskok teretio da je s četvoricom predstojnika katedri na osječkom Pravnom fakultetu dogovarao novčane naknade ili druge usluge ako studentima 'olakšaju' prolaz na ispitima.

Podsjećamo, Jelinić je uz sveučilišnu karijeru radio i u Uredu za suradnju s Haškim sudom te kandidat za ustavnog suca kao i za Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa.

"S pravom se može reći da je korupcija ukorijenjena i u akademskim krugovima što je izuzetno zabrinjavajuća pojava. Zabrinjavajuće je i to što dio roditelja i studenata to prihvaća kao potpuno normalno. Korupcija je očito ušla u sustav", rekla je sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Rahela Valentić obrazlažući nepravomoćnu presudu.

Dodala je i kako je nesporno da postupanje svih okrivljenih profesora zaslužuje prijezir i bezuvjetnu kaznu zatvora.
 
"Njime su doveli u pitanje temeljne vrijednosti društva- moral, pravdu, zakonitost... Javnost se s pravom mora upitati koliko kvalitetni kadrovi dolaze s fakulteta, ako se na ovakav način polažu ispiti", zaključila je sutkinja Valentić.

Nepravomoćnoj osuđujućoj presudi znatno su doprinijeli i tajno snimljeni telefonski razgovori između posrednika Krivića i nepravomoćno osuđenih profesora.

Izvor: 24sata/Telegram


Izdvojeno

Reci što misliš!