Vijesti / Osijek

u đakovu tradicija živa

Foto Varnai, Szege... panoi maturanata sve rijeđe u gradskim izlozima

Foto Varnai, Szege... panoi maturanata sve rijeđe u gradskim izlozima
PKC Mađari

U Osijeku rijetko u holu škola, a đakovački učenici već rezervirali izloge

Osamdesetih godina prošlog stoljeća i ranije u ovo doba godine pa sve do kraja svibnja u izlozima u Kapucinskoj pa i Županijskoj ulici, gotovo bez iznimke, bili su panoi maturanata s razrednicima i ravnateljima škola. Navika da svaka škola izradi pano i potom isti bude postavljen u nekom od osječkih izloga bio je, možemo se složiti, prestiž. Dugi niz godina tako su građani mogli vidjeti tko je i gdje maturirao. Posebno su, dakako, na to bili ponosni roditelji i obitelji maturanata, a i sami učenici rado su ih proučavali. Danas tog, starije generacije će se složiti, lijepog običaja u Osijeku više nema, no ne i u Đakovu!

Dogodine Medicinari?

Naime, sve tri đakovačke srednje škole – Ekonomska škola Braća Radić, Gimnazija A. G. Matoša i Srednja strukovna škola Antuna Horvata i ove će godine ponosno na đakovačkim ulicama pokazati svoje maturante na panoima, a na čemu, kako doznajemo od ravnatelja tamošnje Ekonomske škole Željka Bjonde, inzistiraju sami maturanti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Vjerujem da su i sad već zauzeli lokale gdje će izložiti panoe koji su svi istoga formata. Ta tradicija se u sve tri škole zadržala svih ovih godina i to je nešto što učenici vole, na što ih mi ne moramo niti poticati. Mislim da se tome uz njih same najviše vesele njihovi roditelji, djedovi i bake", kaže ravnatelj, dodajući da će običaj zadržati sve dok sami učenici budu zainteresirani.

Smatra da je to običaj kojeg treba održati i na njega poticati, a čini se da će to upravo biti slučaj s Medicinskom školom u Osijeku gdje će se povratak takve prakse razmotriti. Potvrdila nam je to ravnateljica Sanja Dravinski, dodajući kako smatra da maturanti i trebaju biti transparentni i vidljivi, no svakako u primjerenom okruženju. Dobro se sjeća takve prakse otprije nekoliko desetljeća, baš kao i Lidija Žaper, ravnateljica Ekonomske i upravne škole Osijek koja maturalni pano vidi kao uspomenu za cijeli život. Jedne godine, prisjeća se, pokušala je napraviti pano za interni postav u školi, no ove godine toga ondje ipak neće biti.

Foto Varnai, Szege…

"Svaki centar je srce grada i sjećam se da je ranije svaka radnja imala te panoe koji su bili prekrasni i to u crno-bijelom formatu. Bilo bi lijepo da to ponovo zaživi, barem i s manjim fotografijama i više razreda na jednome panou", zaključuje Žaper.

A da ne ostane sve samo na pokušajima, pobrinula se Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića čiji će maturanti uskoro osvanuti na panoima, no u holu škole. Panoi su, smatra ravnateljica Nada Pitinac, izraz poštovanja prema maturantima i još jedan način lijepog ispraćaja. Stoga će i ove godine, kao i prethodne, izraditi panoe s fotografijama ovogodišnjih maturanata, no bez postavljanja u izloge lokala kad su, prisjetimo se, i nekadašnji osječki fotografi imali pune ruke posla.

Fotograf Mato Cerić tako se dobro sjeća da su panoe uglavnom izrađivale foto radnje Varnai, Szege i još neke, a zanimljivo je da Cerićeva kći Marijeta Dorić još uvijek drži dio tradicije radeći panoe maturanata za Prosvjetno-kulturni centar Mađara. Štoviše, ondje zidove krase panoi i bivših generacija maturanata, na što je ponosan i ravnatelj Janoš Andoči. Cerić pak ističe da se tradicije još drže i na području Valpovštine pa i u Vukovaru, no u Osijeku toga više nema.

"Bio je to lijep običaj da se vidi tko je bio u kojem razredu i građane je to zanimalo. Mi fotografi imali smo pune ruke posla, a sad se to više ne radi, izuzev tek rijetkih pojedinaca", ispričao je Cerić, dok njegova kći Marijeta dodaje da neke škole, primjerice III. gimnazija Osijek angažira fotografe za izradu godišnjaka.

Iako je svaka uspomena zabilježena fotoaparatom draga i vrijedna, moramo se složiti da je praksa koju, srećom, još uvijek čuvaju đakovački maturanti, na ulicama Osijeka bila nešto posebno. Hoće li dogodine biti drukčije, tek ćemo vidjeti.


Izdvojeno

Reci što misliš!