Vijesti / Osijek

puno pokušaja "dizanja"

Pauk opravdao svrhu: 537 vozila završilo na deponiju, a još 1000 bilo u prekršaju

Pauk opravdao svrhu: 537 vozila završilo na deponiju, a još 1000 bilo u prekršaju
Borna Jakšić/PIXSELL

Vlasnik koji dođe do vozila prije početka „dizanja“ može se izvući s 50 posto nižom kaznom

Nakon što su godinama mogli parkirati gdje su htjeli jer Službe za premještanje vozila nije bilo, vozači od 1. rujna 2023. godine ipak moraju pripaziti gdje parkiraju svoje vozilo. Ipak, od tog datuma pa sve do 31. prosinca 2023., njih 537 moralo je otići po vozilo na deponij, a valja naglasiti da je pomoću PAZIGRAD Pauk sustava i granule PAUK unutar Jupiter Softvera ukupno zabilježeno čak 1319 izdanih naredbi. Polovica tog broja inicirana je od strane djelatnika Unikoma, no nisu sva vozila završila na deponiju.

Konkretno, Unikom bilježi 138 pokušaja podizanja, a 438 vozila otišla su prije dolaska pauk vozila. Također, tu je i 36 naloga storniranih od strane dispečera jer su stranke osobe s invaliditetom bez istaknute oznake na vidljivome mjestu, dok je napomena „ostalo“ stavljena na 89 naloga. Riječ je o slučajevima u kojima posada odbija podizanje vozila zbog tehničkih zapreka, poput branika vozila koji je preblizu drugom vozilu pa može doći do oštećenja, također zbog malih kotača te mogućnosti ispadanja vozila, blizine ograde, preniskog vozila, preuske ulice, nemogućeg prilaza vozilu i dr. U 36 slučaja pauk nije mogao intervenirati jer je vozač parkirao na bankinu pa ili se vozilo nije moglo podići ili nije postojala mogućnost postavljanja lisica. Zanimljiv je i slučaj vlasnika koji se nalazio u vozilu, odnosno pokraj njega pa pauk nije mogao intervenirati, a kad su u pitanju vlasnici, direktor Igor Pandžić ističe da se vozačima izlazi u susret ako lisice još uvijek nisu stavljene na vozilo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"U takvim slučajevima vlasnicima vozila iziđemo ususret i omogućimo im 50 posto umanjene cijene za premještanje vozila i ne djelujemo represivno. No, kad jednom krene premještanje vozila povratka nema i vlasnici su dužni platiti 100 eura kazne. Inače, naš voditelj Službe obilazi grad i zamjećuje tko je gdje i na koji način parkiran, a bude i dojava", kaže direktor Pandžić, dodajući da će, nakon što uskoro bude aktivirana aplikacija broj prijava zacijelo biti i veći. Stoga savjetuje svim vozačima da se drže propisa i parkiraju ondje gdje je to dozvoljeno.

Dodajmo tome da je Unikom od 1. rujna do 31. prosinca 2023. godine ukupno izdao 675 računa i to 537 za premještanje i 137 za pokušaj premještanja vozila. Ukupno je izdano i 17 računa za ležarinu, odnosno slučajeve gdje je vozilo na deponiju bilo duže od 24 sata. Gotovo polovica ukupno izdanih računa naplaćeni su odmah na depou, dok su ostali izdani transakcijski, a naplaćeno je njih 180.

Financijski gledano, ukupno je s PDV-om fakturirano 57470,00 eura, a naplaćeno je 54240,00 eura, a valja naglasiti da je javni natječaj za PAUK vozilo završen sredinom siječnja te je vozilo plaćeno 163.500,00 eura plus PDV. Stoga, kako ne bi bili dio statistike, vozači trebaju dobro voditi računa gdje parkiraju vozilo, kako ih Pauk služba Unikoma ne bi pronašla i zbog parkiranja vozila na nepropisan način izdala novčanu kaznu.


Izdvojeno

Reci što misliš!