Vijesti / Osijek

Mjere podrške

Započela 4. konferencija ''Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva'' u Osijeku, gostovao premijer Plenković

Započela 4. konferencija ''Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva'' u Osijeku, gostovao premijer Plenković
OBŽ

Konferencija je okupila dužnosnike Vlade RH, Europske unije i Europskog parlamenta, predstavnike hrvatskih poljoprivrednika, ribara i šumara, prerađivačko-prehrambene industrije, regionalne i lokalne samouprave, kao i nacionalnih, lokalnih i regionalnih organizacija

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije, u Osijeku se održava 4. konferencija ''Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva''.

Program je počeo jučer, panel raspravama o komasaciji poljoprivrednog zemljišta te prezentacijama o štetama u državnim šumama od olujnog nevremena i ulaganjima u šumarstvo, a danas je održan središnji dio Konferencije - svečano otvorenje, prezentacija rada Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te panel rasprave o izazovima u stočarskoj proizvodnji, s posebnim osvrtom na afričku svinjsku kugu, zatim o rezultatima i ciljevima u provedbi EU fondova u ribarstvu i akvakulturi, kao i na temu ''Uspostava Banke hrane u RH - Hrana nije otpad!''.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Konferencija je okupila dužnosnike Vlade RH, Europske unije i Europskog parlamenta, predstavnike hrvatskih poljoprivrednika, ribara i šumara, prerađivačko-prehrambene industrije, regionalne i lokalne samouprave, kao i nacionalnih, lokalnih i regionalnih organizacija.

Svečanom otvorenju nazočili su predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić i župani ostalih slavonskih županija Damir Dekanić, Igor Andrović, Danijel Marušić i Antonija Jozić, zastupnici u Europskom parlamentu Sunčana Glavak i Karlo Ressler, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin, rektor Sveučilišta J. J. Strossmayera prof. dr. sc. Vlado Guberac, ravnateljica HAPIH-a dr. sc. Darja Sokolić, državni tajnici i drugi uzvanici.

Pozdravnim riječima nazočnima na Konferenciji obratili su se najbolji mladi poljoprivrednik 2023. David Pejić, pobjednica izbora Zlata vrijedan 2023. Tatjana Lovrić, zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin, obnašatelj dužnosti župana OBŽ Mato Lukić te ministrica Marija Vučković i premijer Andrej Plenković. Video porukom obratili su se povjerenik Europske komisije za poljoprivredu Janusz Wojciechowski, povjerenik Europske komisije za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius i potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica.

Dobrodošlicu i uspješan rad sudionicima Konferencije poželio je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić. Zahvalio je Ministarstvu poljoprivrede što je ovaj važan skup organiziran upravo na području Osječko-baranjske županije, odnosno u Gospodarskom centru OBŽ u Osijeku te najavio da će Konferencija na kojoj sudjeluje veliki broj renomiranih stručnjaka kroz kvalitetne i konstruktivne prezentacije i rasprave otvoriti mnoga pitanja, ali i ponuditi odgovore na izazove koje ima današnji sustav poljoprivrede.

''Poljoprivreda je strateška grana Osječko-baranjske županije i istoka Hrvatske, ali i djelatnost koja izravno utječe na rast i razvoj gospodarstva, nova zapošljavanja i općenito na životni standard i prosperitet, pa je po tomu izrazito velik značaj naše županije u Hrvatskoj. To potvrđuju i statistički podatci po kojima se na području naše županije nalazi 212.105 ha obrađenih poljoprivrednih površina. Tu se obavlja gotovo polovica hrvatske sjetve suncokreta i šećerne repe, trećina pšenice i ječma, petina kukuruza, soje i uljane repice, a raspolažemo i s gotovo 15 % od ukupnog broja krava u RH. Otkup iznosi 33,3 % ukupne proizvodnje mlijeka, a prosječna proizvodnja mlijeka po kravi u OBŽ veća je 25 % u odnosu na prosječnu proizvodnju u RH. OBŽ daje 35 % ukupne proizvodnje svinjskog mesa u RH. Imamo 12.244 poljoprivrednih gospodarstava'', kazao je Mato Lukić.

FOTO: OBŽ

Naglasio je kako Osječko-baranjska županija, kako bi iskoristila svoje potencijale i komparativne prednosti u poljoprivredi, u sinergiji s mjerama Vlade, sustavno provodi niz mjera potpora i aktivnosti, a osobitu pozornost daje mladim poljoprivrednicima.

''Izuzetno smo se angažirali na stvaranju infrastrukture kao što je Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće koji je otvoren prošle godine i već u prvoj sezoni ostvario je popunjenost kapaciteta od 94 posto, a svojim korisnicima omogućio sigurno, povoljno i kvalitetno skladištenje proizvoda, kao i mogućnost njihova plasmana na tržište u najpovoljnijem trenutku'', dodao je.

''U proteklih sedam godina Osječko-baranjska županija ostvarila je značajne rezultate na mnogim područjima i na tomu nećemo stati. Pozitivne trendove želimo nastaviti u suradnji i uz potporu Vlade RH, ministarstava i državnih tijela'', rekao je Lukić te još jednom zahvalio Vladi, resornom ministarstvu, ministrici i službama na poduzetim mjerama u vezi afričke svinjske kuge, kao i svim proizvođačima i svinjogojcima što su mjere provodili i poštivali.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković uvodno je naglasila veliki značaj Osječko-baranjske županije za hrvatsku poljoprivredu i šumarstvo. Kazala je kako je značaj nemjerljiv s bilo čime drugime te da Osječko-baranjska županija ima značaj za najviše i dugoročne strateške ciljeve RH, osobito demografije i razvoja ruralnog prostora. Izrazila je zadovoljstvo što se, kako je rekla, na ovim prostorima posljednjih godina značajno povećava broj mladih poljoprivrednika, poboljšava obrazovna struktura poljoprivrednika, čemu su pomogle i aktivnosti lokalne i regionalne samouprave u suradnji s Vladom RH, kao i Sveučilištem u Osijeku.

Govoreći o aktualnom stanju hrvatske poljoprivrede i šumarstva, kazala je kako je ono bolje nego što se obično misli. Podsjetila je da je vrijednost poljoprivredne proizvodnje 2017. godine iznosila oko 2,2 milijarde eura, a na kraju 2022. godine 3,2 milijarde eura, a ne očekuje pad ni za 2023. godinu. U vezi povlačenja sredstava EU iz Programa ruralnog razvoja - vrijednoga više od 3,2 milijarde eura, s time da je do sada ugovoreno 97 posto sredstava, dok je isplaćeno više od 86 posto - poručila je da se programi dobro koriste unatoč krizama, poremećajima i izazovima, a poljoprivrednici ne odustaju od svoje djelatnosti, nego ulažu svoja najvrjednija sredstva, svoj ukupni ljudski i materijalni kapital i idu dalje.

FOTO: OBŽ

''Iz Programa ruralnog razvoja na području pet slavonskih županija ugovorili smo više od milijardu eura, a sredstva isplaćena kao potpora poljoprivredi iz drugog su fonda znatno viša. Osječko-baranjska županija, kao prva među njima, ugovorila je projekte i potpore iz PRR u vrijednosti od 443 milijuna eura, pri čemu je do danas isplaćeno oko 350 milijuna eura'', kazala je ministrica.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na izazove s kojima se Hrvatska susrela u prethodnom razdoblju, osobito u vezi afričke svinjske kuge, a potom je govorio o otpornosti hrvatske poljoprivrede, jačanju hrvatskih poljoprivrednika i ukupne poljoprivredne proizvodnje te o osnaženom položaju Hrvatske koja uz pomoć europskih sredstava ostvaruje svoj cilj samodostatnosti poljoprivredne djelatnosti. Naglasio je kako je poljoprivreda visoko na listi prioriteta Vlade, a iako je u zadnje tri godine prošla kroz teško razdoblje, procjene o rastu vrijednosti poljoprivredne proizvodnje do kraja 2023. godine pokazuju rekordnih 3,3 milijarde eura.

''Moramo nastaviti jačati hrvatsko selo i poljoprivredu koji su kralježnica sigurnije i ekonomski suverenije Hrvatske u pogledu samodostatnosti u proizvodnji te u opskrbi sigurnom i zdravom hranom'', poručio je premijer.

Nakon svečanog otvaranja Konferencije, ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručila je ugovore iz Programa ruralnog razvoja za 24 korisnika, ukupno vrijedne više od 3,5 milijuna eura. S područja Osječko-baranjske županije među korisnicima je tvrtka Kanaan d.o.o. Donji Miholjac. Sudionici i gosti Konferencije obišli su i izložbu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, koja je za ovu prigodu organizirana u Gospodarskom centru OBŽ.

FOTO: OBŽ

Premijer Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić te obnašatelj dužnosti župana OBŽ Mato Lukić sa suradnicima su danas posjetili nedavno izgrađene Specijalnu bolnicu Priora i Hotel Materra u Čepinu, investicije Žito grupe vrijedne više od 46 milijuna eura.


Izdvojeno

Reci što misliš!