Vijesti / Osijek

SVAKI DAN - NOVI IZAZOV

RTL s osječkim dimnjačarima: Posla nikad više, zbog uštede mnogi su se vratili grijanju s pećima

RTL s osječkim dimnjačarima: Posla nikad više, zbog uštede mnogi su se vratili grijanju s pećima
Ilustracija (Saša Miljević/PIXSELL)

Cijena pregleda dimnjaka je beznačajna, u odnosu na posljedice koje može izazvati požar

U posljednje vrijeme dimnjačari imaju nikad više posla. Samo čišćenje dimnjaka izuzetno je zahtjevno, prljav je i ne baš lak posao. Ipak, Denis Balažić ga voli.

"Zato što je jako dinamičan, ima neku svoju čar, ono što su nekad rekli od davnina da dimnjačar nosi sreću", kaže Denis za RTL Danas.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Više od sedam godina svakodnevno se penje po tavanima i krovovima. Vidio je i doživio svakakve situacije, a nijedan slučaj i poziv na intervenciju nije isti.

"Svaki dan vam je novi izazov", kaže i otkriva da je ovih hladnih dana toliko izazova da njegov telefon stalno zvoni, pa čak i dok su ga snimali za ovaj prilog.

"E, kolega ne možemo sada, evo snima RTL… sekunda", nasmijao se pred našim kamerama dok je odbijao jedan poziv.

Uz čišćenje dimnjaka, dimnjačari ljudima pojašnjavaju i da ono što je nekada bilo prihvatljivo danas više nije tehnički ispravno. Zato daju koji savjet.

"Da naprave kontrolu dimnjaka, pozovu dimnjačara, da se izvrši kontrola, čišćenje i ako postoje neki nedostatci na tom dimnjaku, da te nedostatke otklone", kaže predsjednik Grupacije dimnjačara Hrvatske gospodarske komore Dejan Lončarić.

Kontrola i čišćenje jednom na godinu nisu dovoljni za dimnjake s priključenim pećima na kruta goriva. Treba ih pripremiti prije loženja te kontrolirati jednom na mjesec tijekom sezone kako bi se izbjegle situacije zbog kojih im sada zvone telefoni.

"To je jedan od najčešćih razloga problema na terenu, odnosno izbijanja požara, povrata dimnih plinova i drugih stvari", kaže Lončarić.

Cijena pregleda dimnjaka je beznačajna, u odnosu na posljedice koje može izazvati požar. "Sam pregled nije skup jer ljudski život nema cijenu", podsjeća Balažić.


Izdvojeno

Reci što misliš!