Vijesti / Osijek

nema ispuštanja

Bazeni na Kopiki ostaju puni vode i tijekom cijele zime

Bazeni na Kopiki ostaju puni vode i tijekom cijele zime
Davor Javorović/PIXSELL

Za ovakvo je održavanje bazena u hladnim mjesecima u gradskom proračunu osiguran je iznos od 113 tisuća

Novoobnovljeni bazeni na Kopiki još su puni vode, a tako će i ostati i cijele zime. Naime, Športski objekti koji upravljaju kompleksom odlučili su se na tzv. "mokri model" mokri model održavanja bazena tijekom zimskih mjeseci.

To znači da se voda neće ispuštati, a kako se bazeni ne bi pretvorili u klizalište tijekom zimskih mjeseci kad temperatura padne ispod ništice, postavit će se zaštitni plovci, takozvani kompenzatori skupljanja leda. Plovci se postavljaju na površinu bazena u lanac, po duljoj strani bazena, pri čemu razmak između dva lanca treba biti desetak metara. Na plivačkom se bazenu preporučuje postaviti ih i po širini na trećinu duljine. Ti plovci štite bazen od oštećenja koja nastaju od pritiska leda, piše Glas Slavonije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Cijelo vrijeme valja i održavati razinu vode da bude nekoliko centimetara ispodruba bazena, a naravno i čistiti ju od lišća i ostalih stranih tijela koji mogu upasti. Cijelo vrijeme kontrolirat će se i pH-vrijednosti vode u bazenima da bude oko 7,4.

Za ovakvo je održavanje bazena u hladnim mjesecima (zaključno s 31. svibnja), rad djelatnika i potrošni materijal, u gradskom proračunu osiguran iznos od 113 tisuća kuna (oko 15 tisuća eura) s PDV-om.

Pogled iz zraka - Kopika 2022. Fotogalerija

Jedan od razloga zašto je donesena odluka o zadržavanju vode u bazenima izvan sezone kupanja jest taj što će se na taj način sačuvati dno bazena od izravnog smrzavanja i mogućeg pucanja, odnosno podizanja podnih pločica. No još više i zato što je ovo područje s velikom aktivnosti podzemnih voda. Tolikom da bi, primjerice, zbog njihova podizanja moglo doći i do izdizanja školjke bazena. Zbog toga, kako bi se odgovorilo protutežom, uvedena je mjera zadržavanja određene količine, odnosno mase, vode u bazenu, piše Glas Slavonije.


Izdvojeno

Reci što misliš!