Vijesti / Osijek

uloženo oko 4,5 milijuna kuna

Na Medicinskom fakultetu Osijek otvoreno 800 kvadratnih metara novouređenih nastavnih prostora

Na Medicinskom fakultetu Osijek otvoreno 800 kvadratnih metara novouređenih nastavnih prostora
OBŽ

Proširenje kapaciteta za održavanje nastave bilo je neophodno zbog znatnih iskoraka koje se čine u unaprjeđenju nastavnog procesa te otvaranju novih potencijala za dolazak studenata iz inozemstva

Na Medicinskom fakultetu Osijek u ponedjeljak 12. rujna svečano su otvorene novouređene nastavne prostorije ukupne površine 800 m2. Uređeni su i opremljeni prostori za rad Kabineta kliničkih vještina, Katedre za anatomiju i neuroznanost, Znanstvenog centra izvrsnosti, Zavoda za mineralni metabolizam i prostori za studente i studentske sekcije. Svečanosti su nazočili ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin, prorektor Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Drago Šubarić, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Osijek doc. dr. sc. Željko Zubčić, predsjednici katedri, studenti i zaposlenici Fakulteta te drugi uzvanici.

"Za uređenje novih nastavnih prostora i njihovo opremanje potrebnim uređajima, sukcesivno je uloženo oko 4,5 milijuna kuna, što smo financirali uglavnom iz vlastitih sredstava (dohodovnih studija i prijavljenih znanstvenih projekata), a značajno su nam u tome pomogli Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Osječko-baranjska županija i Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku kroz projekt Znanstvenog centra izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju. Proširenje kapaciteta za održavanje nastave bilo je neophodno zbog znatnih iskoraka koje činimo u unaprjeđenju nastavnog procesa te otvaranju novih potencijala za dolazak studenata iz inozemstva na naš Fakultet, posebice njemačkih studenata koji trenutno upisuju drugu godinu Integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Medicina na njemačkom jeziku", rekao je Mihaljević.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dodao je da na Medicinskom fakultetu trenutno studira 1.050 studenata, a zbog daljnjeg povećanja njihova broja neće biti dostatni prostorni kapaciteti, pa očekuje razumijevanje i pomoć KBC-a Osijek u rješavanju tih pitanja.

Zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin kazao je kako mu je drago vidjeti ovakva izuzetna ulaganja u znanstvenu i medicinsku infrastrukturu u Osijeku, što Grad Osijek podržava te ima izvrsnu suradnju s Medicinskim fakultetom i KBC-om Osijek.

"Kroz sva ova ulaganja idemo k tomu da postajemo sve više i znanstveno i medicinsko središte istočne Hrvatske, pa i šire od toga. Uz zahvalu ministrici i županu na aktivnostima na jačanju medicinske infrastrukture u Osijeku i Osječko-baranjskoj, ističem da završava izgradnja Objedinjenog hitnog bolničkog prijema. Kruna svega bit će novi KBC za koji se svi zajedno zalažemo, a za koji je inicijativu pokrenuo župan Anušić", kazao je Vulin.

"Osječko-baranjska županija već 5-6 godina aktivno sudjeluje u svim projektima koje ima KBC Osijek te je od 2017. godine izdvojila ukupno 4,5 milijuna kuna za razne prioritetne projekte KBC-a, a u svemu sudjelujemo zajedno s Gradom Osijekom. Kao što se može vidjeti, Objedinjeni hitni bolnički prijem se upravo dovršava, no najveći i najbitniji projekt je novi KBC. Nadam se da će njegova izgradnja početi vrlo brzo jer je pri kraju izrada dokumentacije i kreće se u projektiranje. To je zajednički cilj za koji ćemo se zalagati svim političkim i drugim snagama te sinergijski djelovati na najvećem projektu na ovom području od osamostaljenja Republike Hrvatske", rekao je župan Ivan Anušić.

Ministrica Nataša Tramišak izrazila je zadovoljstvo realizacijom aktualnog projekta na Medicinskom fakultetu jer doprinosi kvaliteti obrazovanja studenata u Osijeku te što je i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije dalo svoj doprinos.

"Kao što smo čuli, od ove godine povećava se broj studenata Medicinskog fakulteta Osijek te će uskoro biti oko 1.300 studenata. To govori da medicinska znanost u smislu rješavanja deficitarnosti ovakve vrste zanimanja ovdje ima perspektivu, a Medicinski fakultet se može i treba nametnuti kao vrhunska znanstvena institucija koja će svim studentima pružiti potrebnu kvalitetu obrazovanja, a mi ćemo im sigurno biti podrška", kazala je ministrica Tramišak te nastavila:

"Više od tri milijarde kuna bilo je dostupno za kompletno ulaganje u zdravstvo na području cijele RH, od čega je 253 milijuna kuna uloženo upravo na prostore Osijeka i Osječko-baranjske županije. Riječ je o ulaganjima u dostupniju primarnu zdravstvenu zaštitu, OHBP čije je izgradnja u tijeku te Znanstveni centar izvrsnosti. Dakle, zajedničkim snagama i ulaganjima možemo značajno unaprijediti kvalitetu zdravstvenog sustav ove županije. Nove prilike i fondovi tek nas čekaju, a možemo najaviti minimalno upravo ovakva ulaganja kakva su bila i do sada. Kada je riječ o najvećem projektu, KBC-u Osijek, u projektno-tehničku i studijsku dokumentaciju do sada je uloženo 35 milijuna kuna, a za daljnja ulaganja moramo tražiti i druge izvore financiranja. Trenutno su u Hrvatskoj tri velika infrastrukturna projekta u zdravstvu; nacionalna Dječja bolnica u Zagrebu, KBC Split i KBC Osijek, za koje ukupna ulaganja iznose više od osam milijardi kuna te se već traže modeli i načini financiranja putem Europske investicijske banke ili drugih međunarodnih izvora financiranja. To je dugoročan proces kojim u narednom razdoblju želimo promijeniti ukupnu sliku zdravstvenog sustava u Republici Hrvatskoj", poručila je ministrica Nataša Tramišak.


Izdvojeno

Reci što misliš!