Vijesti / Osijek

''Bio sam otpad sad sam kompost''

Zahvaljujući kompostiranju, stanovicima nekoliko osječkih zgrada Unikom dodatno uredio okoliš zgrade

Zahvaljujući kompostiranju, stanovicima nekoliko osječkih zgrada Unikom dodatno uredio okoliš zgrade

Danas su djelatnici "Javne higijene" i "Zelenila" posjetili zgradu na adresi Vukovarska 124 i uredili okoliš zgrade

Odvajanjem biootpada od strane građana grada Osijeka, Unikom je u 2021. godini sakupio 8.500t biootpada i proizveo visoko kvalitetni kompost I klase koji se danas može kupiti na nekoj od Unikomovih adresa kao i poljoprivrednim apotekama.

Kako bi građani osjetili benefit odvajanja ne sam kroz manju cijenu odvoza miješanog komunalnog otpada, Unikom putem projekta ''Bio sam otpad sad sam kompost'' organizira hortikulturno uređenje okoliša u suradnji sa stanarima zgrada koji su značajno doprinjeli razvrstavanju otpada.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za provedbu projekta Unikom je osigurao alat, kompost za uređenje travnjaka i sadni materijal za stanare kojsu su se i sami uključili u projekt.

Analizirajući postignute rezultate u odvojenom sakupljanju biootpada u 2021. godini predloženo je da se u sklopu projekta uredi okoliš za stanare zgrada na adresama   Trpimirova 4,4a,4b,  Vijenac Petrove Gore 8 i Vukovarska 124, a u pravo na posljednjoj danas je to i učinjeno.

"Na primjeru navedenih zgrada značajno je smanjen zaduženi volumen spremnika za miješani komunalni otpad. Smanjenjem volumena zaduženih spremnika smanjila se i količine proizvedenog miješanog komunalnog otpada te je u 2021. iznosila 186 kg/stanaru što je više od 50% manje u odnosu na prosječnu količinu koju stvara svaki stanovnik RH a koja iznosi 416kg/stanovniku", kažu u Unikomu.

 

 


Izdvojeno

Reci što misliš!