Vijesti / Osijek

novo ruho

Napokon se obnavlja ruglo u centru Osijeka iz doba baroka

Napokon se obnavlja ruglo u centru Osijeka iz doba baroka
Davor Javorovic/PIXSELL

Svojim oblikom i dimenzijama predstavlja raritet i daje nam uvid o kulturnom životu Osijeka u 18. stoljeću

Jednokatna zgrada izgrađena sjevernoj strani glavnog gradskog trga u Osijeku godina je pravo gradsko ruglo. Fasada skrivena iza različitih zaštitnih mreža i limenih ograda, godinama je služila isključivo za šaranje različitih poruka, a sad bi napokon mogla zasjati u novom ruhu. 

Zgrada je građena u 18. stoljeću u duhu barokne arhitekture, nalazi se pod zaštitom konzervatora pa se i njezina obnova obavlja pod njihovim uvjetima i od strane tvrtke ovlaštene za rad na takvim objektima. Ista tvrtka trenutno odrađuje i radove u osječkoj baroknoj jezgri Tvrđi, a ranije su odradili i neke druge zaštićene objekte u gradu."Svojim oblikom i dimenzijama predstavlja raritet i daje nam uvid o kulturnom životu Osijeka u 18. stoljeću. Ima nešto niže krovište što je karakteristično za barokne zgrade druge polovine 18. stoljeća, na kojima se već pomalo osjeća pojava historicizma. Zgrada je zadržala svoju baroknu osnovu, jedino je pročelje u 19. stoljeću dobilo nove aplikacije koje nisu degradirale baroknu koncepciju same zgrade", stoji u Strateškim smjernicama upravljanja kulturnim dobrima Grada Osijeka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prema dostupnim zapisima, ranije je u samom objektu bila i frizerska radnja, a što smjera investitor nakon obnove, zasad nije poznato.


Izdvojeno

Reci što misliš!