Vijesti / Osijek

teško dvije tone

Osijek dobio najveće božićno drvce ikada: Poklon je to supružnika iz Josipovca

Jelka koju su donirali supružnici Omrčen teška je dvije tone i stara trideset godina

U Osijeku završni radovi pred paljenje 10 kilometara lampica koje će osvijetliti Advent. Kasnije no u drugim gradovima, no Osijek za to ima dobar razlog.

"Naš grad ima rođendan 02.12. i paljenje gradskog adventskog šarenila će biti dio svečanog dana grada Osijeka", kazao je za RTL gradonačelnik Ivan Radić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Grad će tako za rođendan građane iznenaditi Adventom, ali Franjo i Danica Omrčen iz Josipovca odlučili su iznenaditi Grad. Središnje gradsko božićno drvce sve je samo ne drvce jer oni su gradu darovali najveću jelku ikada. Dvije tone tešku, 30 godina staru.

"Bio je previše velik. Kaže mi prijatelj moj, još koju godinu pa je mogao ići i Papi, haha." kazao je Franjo.

"Iako je bilo ponuda da ga proda, on nije htio. Rekao je poklonit ću ga gradu pa ako bude uspjelo, još bolje. Drago mi je da smo to učinili Bogu na čast, a svim građanima na slavu", kazala je Danica.

Adventiranje u cijelom gradu

A kada se za rođendan grada otvore kućice s kuhanim vinom i kobasicama, neće biti straha od koronamjera na osječkom Adventiranju. Na otvorenom prostoru građani će kilometrima šetati i na 12 punktova čuti gradske priče.

"Cijela priča je razvučena jednom dugom, dugom šetnjom kroz cijeli grad. Obuhvaća cijeli širi centar Osijeka. Vodi nas kroz najljepše i specifičnije točke u jednom posebno adventskom ruhu i tu se mogu naći sadržaji koje na adventu inače možemo naći ali na jedan epidemiološki apsolutno prihvatljiv način", kazao je Ivan Kristijan Majić, organizator Adventiranja.

A baš kao u Budimpešti ili Londonu u Osijeku će zasjati najveći panoramski kotač u Hrvatskoj. Poslastica i za najmlađe ali i one starije.

"Kotač će zapravo priču u jednom panonskom ravnom gradu podići na visine od 35 metara, omogućiti jedan novi pogled i na osječki Advent i na Osijek sam", objasnio je Majić.

Nadbiskup Đuro Hranić zapalio prvu adventsku svijeću Fotogalerija

A na Adventiranje, mogu se uključiti i gradski kafići.

"Raspisali smo i javni poziv za ugostitelje na način gdje će se priključiti Adventiranju ispred svojih ugostiteljskih objekata a za uzvrat grad Osijek će ih osloboditi plaćanja zakupa ispred njihovih javnih objekata", kazao je gradonačelnik Radić.

Pa će u Osijeku adventska svijetla – biti i ona rođendanska.


Izdvojeno

Reci što misliš!