Vijesti / Osijek

DETALJI O SMRTI BEBE U OSJEČKOM DOMU

Centar za socijalnu skrb: ''Majka je svojim ponašanjem u trudnoći u više navrata ugrozila život djeteta''

Centar za socijalnu skrb: ''Majka je svojim ponašanjem u trudnoći u više navrata ugrozila život djeteta''
PIXSELL

Detalje smrti dvomjesečne bebe u osječkom domu Klasje te postupke Centra za scoijalnu skrb u tom slučaju komentirali su ravnateljice CZSS-a i doma Klasje

Beba stara nepuna dva mjeseca preminula je na Uskrsu osječkom Domu za nezbrinutu djecu Klasje. Informaciju je potvrdila policija, a oglasili su se i iz Doma te osječkog Centra za socijalnu skrb. Ravnateljica CZSS-a, Ivka Kaurinović na konferenciji za medije iznijela je kronološki tijek zbivanja.

“Trećeg ožujka 2021. CZSS zaprimio je obavijest Zavoda za neonatologiju i intenzivnu medicinu KBC-a Osijek o nedonoščetu koje je rođeno nakon komplicirane trudnoće zbog dijabetesa majke. Majka je tijekom trudnoće u više navrata hospitalizirana. Procijenjeno je da je majka svojim ponašanjem u više navrata ugrozila život svojeg djeteta. U sklopu osnovne bolesti razvila je i konvulzije. Prisutno je bilo i oštećenje mozga zbog krvarenja. Dijete je rođeno kao neurorizično s višestrukim dijagnozama”, prenio je Dnevnik.hr riječi ravnateljice Kaurinović te dodala kako ih je kontaktirala bolnica.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

“Kontaktirali su nas zbog majke, njezina stanja i visokorizične trudnoće. Kad je dijete bilo po procjeni po mišljenju stručnjaka, mi smo morali reagirati i odlučiti hoće li dijete biti otpušteno roditeljima ili na neki drugi smještaj. Mi smo procijenili da je za dijete sigurniji smještaj u ustanovi”, rekla je Kaurinović.

Sud donio odluku o smještaju u dom

Općinski je sud potom donio rješenje o premještanju djeteta u dom Klasje. 

“Vezano uz ostalu djecu u obitelji, jedno je upućeno na promatranje. Za dvoje djece je upućen zahtjev za dnevnim boravkom u Centru Klasje. Nije bilo velikog otpora roditelja, koliko znam. Oni su dijete mogli posjećivati u Klasju. Nije bilo situacija, kako to nekad zna biti, da smo morali zvati policiju”, rekla je Kaurinović.

Poručila je da stoji iza procjene stručnog tima i odluke da se beba smjesti u dom. Na pitanje koliko je sigurna da je takva odluka bila dobra, Kaurinović je poručila da je činjenica da majka nije surađivala tijekom trudnoće te da nije brinula o svom zdravlju.

“Obitelj je u dugogodišnjem tretmanu i dugogodišnjem praćenju”, istaknula je Kaurinović te dodala da je mjera bila preventivnog karaktera: “Sud je donio odluku o 30 dana. Njezino produljenje bi ovisilo o razvoju djeteta”.

Visokorizično dijete

Ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje otkrila je slijed događanja u nedjelju ujutro, kad je beba pronađena mrtva.

“Radnica je uočila da dijete ne reagira na podražaje. Djelatnice su nastavile s reanimacijom, no nisu ga uspjele spasiti”, rekla je Miranda Glavaš-Kul, dodajući kako ga je pronašla djelatnica s 30 godina staža. “Njoj nije dijete s ljuljačke palo do sada, ona je u šoku. Posebice je bilo teško kad su se djeca počela buditi. Idu prema darovima, mašu policajcima, a mi smo svi izvan sebe zbog onoga što se dogodilo”, pojasnila je.

Navela je kako informaciju o uzroku smrti ima iz medija. Naime rezultati obdukcije ukazuju na smrt zbog upale pluća.

“Po pravilima struke popunjavaju se određeni obrasci. Prema dostupnim informacijama, dijete nije imalo temperaturu. Temperatura se mjeri ujutro i navečer. Respiratornih smetnji nije imalo. Dvije su stručne osobe bile tamo tijekom jutra, dvije popodne i jedna u noći. Odgovorno tvrdim da i na najmanju situaciju reagiramo i zovemo nadležnog pedijatra, uvijek. Posebno ne bismo zanemarili ovako visokorizično dijete, uredno je hranjeno. Ništa nije ukazivalo na ovu situaciju”, objasnila je Glavaš-Kul.

“Nisam stručna, ali pitanje je koliko je dijete uspjelo razviti reakciju na bolest, pitanje je i bi li dobilo temperaturu. Sve smo iščitavali i gledali, uvijek se provjeravaju detalji. Odgovoran čovjek kad ima vlastito dijete reagira odmah, kad imate tuđe – reagirate triput”, rekla je ravnateljica Klasja.

Beba četiri puta završila u bolnici

Prema njenim riječima, beba je četiri puta završila u bolnici.

“Na sve zdravstvene preglede bili su pozvani i roditelji. Prisustvovali su jednom od četiri pregleda, za ostale su se ispričali. Dijete je bilo pod terapijom koju je svakodnevno dobivalo. Trebalo je početi s vježbanjem jer je neurorizično, jedna od kolegica je završila kratku edukaciju kako bi krenulo s tim”, dodala je Glavaš-Kul.

Inače CZSS je u veljači oduzeo dijete roditeljima nakon što je mjesec dana provelo u bolnici. Dijete je prerano rođeno, a prema tvrdnjama iz Centra, majka nije uredno uzimala svoju terapiju te je iz bolnice izašla na vlastitu odgovornost. Roditelji to objašnjavaju brigom za još šestero djece koje imaju.

Izdvojeno


Reci što misliš!