Vijesti / Osijek

kod gradilišta novog stadiona

Srna zalutala u dvorište obiteljske kuće na Pampasu, lovci je vratili u prirodu

Srna zalutala u dvorište obiteljske kuće na Pampasu, lovci je vratili u prirodu
Goran Andrašević

Srna je prevezena automobilom i ispuštena u prirodu, u predio lovišta Poligon C na Brijestu

U Strossmayerovoj ulici u Osijeku kod kućnog broja 153, početkom ovog tjedna, odvijala se akcija spašavanja mlade srne koje je zalutala u dvorište jedne obiteljske kuće. Srna je bila vidna preplašena , a na poziv vlasnika kuće su se na poziv spašavanja odazvali predstavnici Lovačkog društva „Mursa“ Osijek, predsjednik Domin Stanušić i lovnik Ilija Jurić.

"Budući da se u neposrednoj blizini radi novi stadion 'Pampas' možemo pretpostaviti kako je srna došla zbog nestanka njenog staništa, nedostatka potrebnog mira ili ju je možda potjerao neki pas bez nadzora  kojih ne nedostaje u ovo vrijeme cijepljenja" rekao nam je lovnik Ilija Jurić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Srna je prevezena automobilom i ispuštena u prirodu, u predio lovišta Poligon C na Brijestu.

Predsjednik Domin Stanušić napominje kako ovo nije prvi slučaj ulaska divljači u grad, prošle godine je jedno lane dolutalo kod robne kuće IPK na Sjenjaku, a često na rubnim dijelovima grada možemo vidjeti lisice ili divlje svinje. Dodaje i  kako velik broj srna godišnje strada pod naletom vozila na divljač, a posljednjih godina napada ju i ozbiljna invazivna bolest, fascioloidoza , poznata i kao američki veliki metilj, zbog čega se ovo lovačko društvo uključilo u akciju Lovačkog saveza Osječko-baranjske županije te pristupilo liječenju ove bolesti.

Inače, grad Osijek s naseljima predstavlja naseljeno područje na kojem se ne utvrđuje lovište, ali zbog povoljnih stanišnih čimbenika na njegovom području, stalno ili povremeno, obitava određeni broj divljači ostalih životinjskih vrsta.

Navedena divljač izravno ne ugrožava građane, ali u pojedinim slučajevima moguća je opasnost zdravlja (zoonoze), imovine (nalet na divljač automobilom, uništavanje usjeva) ili mira građana. Grad Osijek kao korisnik površina izvan lovišta sklopio je 2018. godine Ugovor sa stručnom osobom za provedbu Programa zaštite divljači na području Grada Osijeka izv.prof.dr.sc. Ivicom Boškovićem i Lovačkim društvom „Mursa“ Osijek.

Sve informacije u svezi provedbe Programi zaštite divljači na području Grada Osijeka (npr. postupanje po protokolu prilikom pojave divljači u naselju, organiziranje svih potrebnih radnji za uklanjanje divljači sa površine na kojima je zabranjeno uspostavljanje lovišta na području grada Osijeka i sl.) građani mogu dobiti na mobitel broj 098 / 787-974 ili putem e-maila: [email protected].

 


Izdvojeno

Reci što misliš!