Vijesti / Osijek

HT upalio 5G

U rad puštena 5G mreža u Osijeku, pogledajte kartu dostupnosti signala

U rad puštena 5G mreža u Osijeku, pogledajte kartu dostupnosti signala
Pixsell/Pixabay

Korisnicima Hrvatskog Telekoma od jučer je na području više gradova dostupan 5G signal

Osijek je jedan od prvih gradova u Hrvatskoj u kojima je postao dostupan 5G signal mobilne mreže, objavio je jučer Hrvatsski Telekom.

Puštanjem 5G mreže u komercijalni rad, Hrvatski Telekom stavlja Hrvatsku uz bok razvijenim europskim i svjetskim tržištima, a kako pisali ranije, Osijek zasigurno nije prvi grad u svijetu u kojem se u rad pušta 5G mreža.

6607 s komercijalno dostupnim 5G Osijek prvi hrvatski, ali nikako ne i prvi svjetski 5G grad

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

5G mreža od jučer  je u Hrvatskoj dostupna u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Samoboru i Svetoj Nedelji, a 5G pruža brojne razvojne mogućnosti za gospodarstvo i društvo.

5G će omogućiti povezivanje i automatizaciju velikog broja senzora, industrijskih uređaja, autonomnih vozila, dronova te daljnji razvoj telemedicine.

„Komercijalni početak rada 5G mreže je velika prekretnica za Hrvatski Telekom, ali i za cijelu telekomunikacijsku industriju u Hrvatskoj jer danas predstavljamo mrežu budućnosti. S 5G mrežom stvaramo prilike za brojne inovacije koje će omogućiti gospodarski i društveni razvoj. Danas postavljamo temelje budućnosti i ponosan sam što Hrvatski Telekom ponovno pomiče granice te postavlja nove standarde. S ovim tehnološkim iskorakom nastavljamo graditi svijet boljih mogućnosti temeljen na inovaciji, tehnološkom napretku i omogućavanju prilika koje digitalizacija pruža svima“, izjavio je Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

„Današnji dan je vrhunac višegodišnjeg rada i značajnih investicija s kojima nismo posustali ni u ovako gospodarsko izazovnom razdoblju jer društveni i gospodarski napredak moguć je samo kroz tehnološki razvoj. Sve napredne države, svjesne pogodnosti koje pruža imaju 5G definiran kao stratešku tehnologiju. Primjena 5G tehnologije omogućit će daljnji razvoj postojećih, ali i potpuno novih digitalnih usluga, poput umrežavanja senzora i umjetne inteligencije u kontekstu „pametnih i zelenih rješenja“ u proizvodnji, poljoprivredi, zdravstvu i javnom sektoru. Danas obilježavamo početak rada 5G mreže s jasnim planovima njenog dugoročnog razvoja u vidu većih brzina i veće pokrivenosti“, izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.5G mreža koju trenutačno implementiramo počiva na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra – DSS (Dynamic Spectrum Sharing) čija primjena omogućava trenutnu upotrebu postojećih frekvencija za 5G. Tehnologija dinamičkog dijeljenja spektra omogućava brzu implementaciju 5G mreže te smanjuje potrebu za novim baznim stanicama i lokacijama na specifičnim 5G frekvencijama.

5G mreže tek u testnoj fazi HAKOM protiv teorija zavjere - 5G nema veze sa širenjem koronavirusa

Hrvatski Telekom svim svojim korisnicima u pojedinim tarifama u razdoblju do 30. lipnja 2021. godine, bez dodatnih troškova, nudi uključenu mogućnost korištenje 5G mreže za što je potrebno nalaziti se na području pokrivanja 5G mrežom i imati 5G kompatibilan uređaj.

Puštanje u rad 5G mreže najavio je i A1 telekom. Kako kažu, do kraja godine planiraju u rad pustiti 5G signal na 70 lokacija u Hrvatskoj.

Dodaju i da su u Osijeku, koji je odabran kao prvi 5G grad u Hrvatskoj, na frekvenciji isključivo namijenjenoj 5G-u u pojasu 3,5 GHz testirali gigabitnu mrežu i konkretne korisničke slučajeve, pri čemu korisnici imaju mogućnost zamjene nekvalitetnih parica fiksnim pristupom preko mobilne 5G tehnologije.

xiaomi 5g
4. industrijska revolucija Povijesni trenutak u Hrvatskoj: Kinezi u Osijeku testirali budućnost - 5G mrežu

Od ranije su pak poznate i prve 5G lokacije u Osijeku. Tako su bazne postaje HT postavljene na Vijenac Gorana Zobundžije 8, Vijenac Ivana Meštrovića 102, Kapucinska 37, Stjepana Radića 19A, Trg Svetog Trojstva 3, Kardinala Alojza Stepinca 17A, Županijska 21 i Šamačka 2, dok je A1 svoju opremu postavio na lokaciji Županijska 21A. HT je objavio i kartu dostupnosti 5G signala koju možete pogledati OVDJE.


Izdvojeno

Reci što misliš!