Vijesti / Osijek

POSLJEDNJI VAPAJI

Financijski analitičar: Pravo je pitanje zašto Meggle nije još ranije otišao iz Hrvatske

Financijski analitičar: Pravo je pitanje zašto Meggle nije još ranije otišao iz Hrvatske
Dubravka Petric/PIXSELL

Financijski analitičar objasnio je kako je Meggle u Hrvatskoj u agoniji već sedam godina, a sutra se sastaju župan OBŽ, ministrica poljoprivrede i predstavnici Megglea

Financijski analitičar Mario Kurtović, prenosi Jutarnji.hr, pojasnio je razloge odlaska Megglea iz Hrvatske. Po njemu je pravo pitanje zašto to nisu učinili još ranije jer su u agoniji već sedam godina. Naveo je i šest razloga za takvu odluku. 

Prvi razlog, prema Kurtoviću, jest jaka konkurencija domaćih proizvođača koji su od šest do devet puta veći od Megglea. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U posljednjih devet godina Meggle je zabilježio rast prodaje od samo 0,7 posto. 

Treći razlog, a koji navodi Kurtović, jest gubitak više desetaka milijuna prilikom predstečaja Agrokora. 

Jedan od razloga je i vrlo niska profitabilnost: 

"Njihova prosječna prijavljena EBITDA marža u razdoblju od 2010. do 19. godine bila je samo 0,9 posto (pretvorila se negativno u 2017. i 2019.) zbog nedostatka ekonomije razmjera i visoke baze troškova." – pojašnjava Kurtović.

Posljednjim razlozima Kurtović navodi slab doprinos osječkog biznisa u ukupnim rezultatima Meggle grupe te činjenica da je Meggle u Hrvatskoj u sedam od posljednjih deset godina radio neto gubitak i ostvario ukupno 42,3 milijuna kuna neto gubitka.

Unatoč tomu sutra se sastaju župan Ivan Anušić i ministrica poljoprivrede Marija Vučković s predstavnicima Meggle grupe kako bi razgovarali o spasu osječkoga pogona. 


Izdvojeno

Reci što misliš!