Vijesti / Osijek

situacija stabilna

Županijski Stožer: "Vodimo 3:0 protiv korone, ali nam se ne smije dogoditi situacija kao NK Osijeku"

Županijski Stožer:

Načelnici gradskih i općinskih stožera civilne zaštite, odnosno 42 jedinice lokalne samouprave s područja Osječko-baranjske županije danas (1. lipnja 2020. godine) sudjelovali su na sjednici Županijskog stožera civilne zaštite na kojoj se analizirao dosadašnji rad te dogovarale daljnje aktivnosti u sprječavanju širenja virusa COVID-19

Kako je uvodno rečeno, nakon tri mjeseca maksimalne angažiranosti svih stožera napokon se može reći da je ukupna situacija znatno povoljnija; već deset dana nema novooboljelih na koronavirus, u Kliničkom bolničkom centru Osijek kao regionalnom respiracijskom centru za cijelu Slavoniju i Baranju nema hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na COVID-19, samo tri osobe su u samoizolaciji, život se sveukupno približio ranije normalnom.

- Iza nas je jedinstveno iskustvo djelovanja u kriznoj situaciji kakva do sada nikada nije zabilježena, koja je obuhvatila gotovo sve države svijeta, s nizom nepoznanica te nije bilo ni malo jednostavno naći prave i brze odgovore kakve nam je trenutna situacija nametala. Danas možemo reći da smo na razini županije, kao i Hrvatske, uspješno radili, a sigurno i puno naučili. Između ostalog, potvrdilo se da je civilna zaštita bitan segment našeg društva, što će se ugraditi i u odredbe novog Zakona o civilnoj zaštiti u kojima će županijski stožeri dobiti veće ovlasti i autonomnost u donošenju odluka - rekao je načelnik Županijskog stožera Goran Ivanović te zahvalio svim članovima gradskih i općinskih stožera, ali i svim građanima na savjesnom postupanju u vrijeme epidemije. Naravno, stožeri nastavljaju s radom, ali smanjenom dinamikom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Epidemiološka situacija je sada povoljna. Uz dobru suradnju i koordinaciju svih službi odradili smo veliki posao i glavnina problema je iza nas. Prvi u Hrvatskoj smo se susreli s COVID-19, no uspjeli smo sve riješiti izazove bez većeg širenja bolesti, ali i bez širenja panike. Stožeri sada rade umanjenim intenzitetom, međutim COVID-19 je još tu, nije otišao. Pogledajmo samo stanje u Njemačkoj, Švedskoj, a granice su otvorene i danas se putuje jako brzo. Upravo stoga mnoge mjere za sprječavanje širenja ove bolesti još se moraju zadržati i poštovati - upozorio je dr. Karlo Kožul, voditelj Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo OBŽ.

Ravnatelj KBC-a Osijek dr. sc. Željko Zubčić također je zahvalio svima koji su sudjelovali u prevladavanju epidemije.

- Zdravstveni djelatnici i ustanove bili su pod velikim pritiskom, ali nismo pokleknuli. Brzo smo shvatili koje mjere su potrebne, pa smo bili spremni i za prihvat najtežih slučajeva s područja pet županija i devet bolnica, imali smo 150 spremnih respiratora, a od doslovno nule i praznih prostorija uspjeli smo ustrojiti službu te dnevno testirati 170 uzoraka. Stvorili smo respektabilan tim i organizaciju, uspjeli smo zaštititi naše bolnice te nije bilo puno oboljelih medicinskih djelatnika. Sada se vraćamo na redovan rad, no u nadi da za to neće biti potrebe spremni smo i za drugi val, o čemu mnogi govore - rekao je dr. Zubčić.

Veliku ulogu u održavanju sigurnosti u vrijeme epidemije imala je policija, a - kako kaže zamjenik načelnika Policijske uprave osječko-baranjske Darijo Premec - svi poslovi su uspješno provedeni. Između ostalog, provjeravano je ukupno 170.000 osoba, a da pri tomu nije zaražen niti jedan policajac niti provjeravana osoba.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo OBŽ Zlatko Pandžić smatra da se oboljenje 133 osobe na ukupan broj stanovnika može smatrati uspješnim odgovaranjem na sve izazove epidemije, dok pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb OBŽ Ivana Stanić naglašava da su se županijske ustanove i djelatnici aktivno i uspješno uključili u sve aktivnosti na suzbijanju epidemije.

Na kraju, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zlatko Grgec, slikovito je poručio: - Vodimo 3:0 u prvom poluvremenu, ali nam se ne smije dogoditi ono što se dogodilo NK Osijeku u Rijeci (nakon 0:2 u prvom poluvremenu, NK Rijeka je pobijedila 3:2). Moramo biti svjesni i odgovorni i u narednom razdoblju. Kriza izazvana koronavirusom je globalna, lako se može ponoviti, a u tom slučaju vjerojatno neće koristiti iste mjere kao do sada. Zato održimo maksimalnu pozornost na sve što može izazvati novo širenje koronavirusa - kazao je.


Izdvojeno

Reci što misliš!