Vijesti / Osijek

održani dani poslova u turizmu

Poslodavci trebaju 150 tisuća radnika u turizmu, minimalna plaća 4.500 kuna

U turizmu je prošle godine plaća porasla za 13 posto, a mlađi Slavonci poslodavcima nisu odviše zahtjevni

Više tisuća Slavonaca u potrazi za sezonskim angažmanom posjetilo je četvrte Dane poslova u turizmu u Osijeku gdje su im poslodavci nudili ugostiteljske poslove. 

Radnika u turističkoj sezoni nedostaje pa dolaze i iz susjednih zemalja, a na godinu u Hrvatskoj smije raditi najviše 30.000 stranih sezonaca. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Recepcionar. Uslužno, naravno, isto dolazi u obzir. Pa čak i do nekog čišćenja prostorija" kaže Marina Alegić iz Osijeka.

Sajam poslova u turizmu Fotogalerija

No odlazak na Jadran i to možda čak i na šest mjeseci, za nju znači i odvojen život od kćeri. No govori, upravo zbog nje, naći će način da se prilagodi.

U turističkoj sezoni ove godine potrebno je 150.000 radnika: konobara, kuhara, vrtlara, animatora, spremačica, vozača, trgovaca... Dob i spol nisu toliko bitni koliko sama volja za rad, spretnost i vještine.

Zahvaljujući ovom projektu čak trećina novih sezonaca dolazi upravo iz Slavonije i Baranje. 

"Plaće su od minimalno za čistače od 4500 pa nadalje, to je minimalna plaća uz stimulaciju svaki mjesec na više", kazala je turistička djelatnica Ivona Fedak.

U turizmu je prošle godine plaća porasla 13 posto, a mlađi Slavonci poslodavcima nisu odviše zahtjevni.

Ipak sezonski radnici sve više dolaze iz susjednih zemalja - Srbije, Bosne i Hercegovine. No za razliku od drugih konkurentnih zemalja hrvatski turizam i dalje ima najviše domaćih radnika.

"Mi imamo u turizmu 4 do 5 posto stranih radnika. Sve druge zemlje imaju od 30 do 40 posto. Dakle mi i dalje imamo najkvalitetniju radnu snagu zato što je većina upravo iz Republike Hrvatske", kazao je Gari Cappelli, ministar turizma. 

No mladi govore da imaju i alternativu i to onu o kojoj se u Hrvatskoj već godinama govori.

David Stanić iz Nove Gradiške na pitanje što ako ne nađe posao u Hrvatskoj, odgovara da planira ići van, u Njemačku, Austriju, bilo gdje.

No radnika u sezoni nedostaje pa se valja nadati da mladi ipak neće put zemalja iz kojih upravo ovi gosti dolaze u Hrvatsku.


Izdvojeno

Reci što misliš!