Vijesti / Osijek

jednoglasna odluka

Osijek prihvatio nominaciju za prvi 5G grad u Hrvatskoj

Osijek prihvatio nominaciju za prvi 5G grad u Hrvatskoj

Temeljem prijedloga gradonačelnika Ivice Vrkića, Gradsko vijeće grada Osijeka prihvatilo je nominaciju za prvi 5G grad u Hrvatskoj.

Europska komisija donijela je akcijski plan za 5G za Europu, a koji kaže kako u svakoj članici Europske unije, do kraja 2020. godine, minimalno jedan grad mora biti "5G grad". U praksi to znači kako taj grad mora omogućiti pružanje komercijalnih 5G usluga. 

Tako je HAKOM pripremio popis gradova potencijalnih kandidata, a među njima je i Osijek koji je danas prihvatio ovu nominaciju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Grad je ovu odluku mogao donijeti bez gradskog vijeća, ali smo htjeli koncenzus oko toga da budemo vodeći grad u Hrvatskoj i regiji kada je riječ o industrijama 21. stoljeća", rekla je Žana Gamoš, zamjenica gradonačelnika.

Prihvaćanju ove nominacije prethodio je sastanak s brojnima, a između i teleoperatorima. 

"Na sastanku smo dobili odgovore kako su hrvatski standardi vezani uz elektromagnetska zračenja daleko stroži od preporuka Europske komisije", rekla je Gamoš vezano uz temu zabrinutosti oko zdravlja svih građana.

pixell_5g
Osijek će među prvima gradovima surfati na 5G mreži

Na samoj sjednici Gradskog vijeća prezentaciju je održao i Miran Gosta, ravnatelj Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti, a govorio je o prednostima 5G sustava koji će imati neke potpuno nove primjene, a osnova je povećanje protočnosti podataka, komunikacija između brojnih senzora i komunikacija između strojeva.

"Kroz 5G grad, operatori bi uložili znatne novce, a grad bi imao mogućnost biti partner koji će iskoristiti 5G i pretvoriti ga u konkurentniju sredinu", rekao je Gosta.

O zdravstvenoj sigurnosti govorio je i Gosta pa je rekao kako niti jedna bazna postaja u Osijeku ne zrači više o propisanog, a sve je transparentno vidljivo na njihovoj stranici.

Prihvaćanjem ove nominacije, i to jednosglasno od strane vijećnika svih političkih opcija, prema Vladi RH bit će upućena odluka o prihvaćanju, a Vlada će odlučiti o konačnom gradu koji će postati prvi 5G grad u Hrvatskoj. Bitnoj je reći i kako će u konačnici svi gradovi u Hrvatskoj postati 5G gradovi, ali će onaj prvi imati znatnu prednost u odnosu na ostale.

5g-mreza-6c1100fb52bdd23a2c9c2a
Je li 5G mreža opasna za zdravlje? Istražili smo što donosi, što odnosi i zašto je zabranjena u Bruxellesu!

5G sustavi u konačnici će značiti puno veću gustoću polja pa će se antene montirati između ostalih i na semafore, stupove javne rasvjete te bočni prihvati na zgrade.

Prema prijedlogu HUP-a predloženi iznos investicija iznosio bi 173 milijuna EUR-a. 

Procjene govore kako će implementacijom 5G BDP Hrvatske po glavi stanovnika narasti 11 posto, a razina kvalitete života znatno će narasti.


Izdvojeno

Reci što misliš!