Vijesti / Osijek

Osijek će među prvima gradovima surfati na 5G mreži

Osijek će među prvima gradovima surfati na 5G mreži

Puno je rasprave u svijetu vezane uz 5G mobilne mreže te njihov utjecaj na razvoj, ali i zdravlje čovječanstva, no činjenica je kako ćemo njezinu implementaciju teško izbjeći želimo li ići u korak s modernim svijetom. U tom svjetlu i hrvatski operatori mobilnih mreža krenuli su s pripremom za izgradnju vlastitih 5G mreža.

"Hrvatski Telekom je prvi u Hrvatskoj i među prvima u Europi implementirao 5G tehnologiju u Hrvatskoj, stvarajući preduvjete za brži gospodarski razvoj i bolju kvalitetu života. Demonstracija 5G mreže održana u ožujku ove godine u Samoboru realizirana je u potpunosti u stvarnom produkcijskom okruženju koristeći komercijalnu radijsku i jezgrenu 5G opremu i funkcionalnosti. Osim Samobora, 5G tehnologija se planira pilotirati i u drugim područjima od gospodarskog i društvenog značaja, poput grada Osijeka", stoji u odgovoru Odjela za korporativne komunikacije Hrvatskog Telekoma koji je prvi krenuo u 5G svijet zajedno s tvrtkom Ericsson koja je dobavljač opreme koja će se postaviti.

Kako smo neslužbeno uspjeli saznati, Osijek će biti među prvim gradovima u Hrvatskoj koji će surfati na 5G pa će se tako cijeli novi „eko-sustav“ te će kao takva biti temelj svim razvijenim pametnim digitalnim društvima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zbog isporuke ekstremne mobilne širokopojasne povezanosti niske latencije, koja će omogućiti masovno umrežavanje interneta stvari, 5G će u potpunosti transformirati naše živote, poslovanje i društvo. Automatizirani automobili koji sami upravljaju vožnjom za veću sigurnost putnika, roboti na daljinsko upravljanje, dronovi koji u stvarnom vremenu šalju povratne informacije službama koje njima upravljaju i pametni domovi opremljeni velikim brzinama – to nije daleka budućnost, već konkretne usluge koje podržava upravo 5G mreža.

Ipak, na komercijalne usluge morati ćemo još malo pričekati: "Hrvatski Telekom intenzivno radi na testiranju 5G tehnologije te se priprema za početak komercijalne implementacije 2020. godine, dok se puni zamah 5G tehnologije s punim opsegom funkcionalnosti očekuje se između 2025. – 2030. godine", dodaje HT u svom odgovoru.

Za gospodarstvo će 5G mreža svakako značiti bržu digitalizaciju, rast BDP-a po glavi stanovnika i tisuće novih radnih mjesta godišnje. Uvođenje 5G mreže omogućit će transformaciju čitavog društva na način da će otvoriti spektar dodatnih mogućnosti korištenja mobilnih tehnologija koje će promijeniti živote ljudi i unaprijediti gospodarstvo.

SiB.hr
Foto: Davor Višnjić/Pixell

   


Izdvojeno

Reci što misliš!