Vijesti / Ostalo

Je li 5G mreža opasna za zdravlje? Istražili smo što donosi, što odnosi i zašto je zabranjena u Bruxellesu!

Je li 5G mreža opasna za zdravlje? Istražili smo što donosi, što odnosi i zašto je zabranjena u Bruxellesu!

Najveći izvor zračenja, a to je sam uređaj, satima sami, bez prisile, držimo na glavi.

Nakon što je Živi zid nekidan objavio da se protivi uvođenju 5G mreže u Hrvatskoj zbog opasnosti za ljudsko zdravlje - građani su masovno počeli zvati teloperatere raspitujući se je li to doista tako.

Jer Hrvatska se ozbiljno sprema na uvođenje takve tehnologije, a Živi zid nije jedini koji misli da bi ona mogla biti problematična.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

>>> Anušić: 'Osječko-baranjska županija bit će spremna za 5G mrežu'

Belgijska je vlada prije 4 dana odlučila zaustaviti uvođenje 5G  mreže u Bruxellesu zbog količine zračenja, a više od 200 svjetskih znanstvenika traži da se isto to učini na svjetskoj razini.

Najvažnija tehnologija na svijetu koja se razvija

Kratko i jasno - najvažnija tehnologija na svijetu koja se razvija. 5G omogućit će od 10 do čak 100 puta brži bežični prijenos podataka, što otvara dosad neviđene mogućnosti razvoja. Potpuno autonomni automobili zbog kojih neće svakodnevno biti mrtvih na cesti, razvoj medicine operacijama na daljinu, bežični prijenos slike u 4k rezoluciji,  automatizacija u proizvodnji, nema kraja perspektivama.

"5G je tehnologija sjedećeg desetljeća. 5G će obilježiti 2020. i 2030. godine", kazao je Boris Drilo, predsjednik Udruge informatičke djelatnosti.

Zemlje koje na vrijeme uvedu 5G mogu ostvariti veliku gospodarsku prednost pred ostalima, a Hrvatska je tu jedna od vodećih u Europi jer tehnologiju budućnosti već testira.

"Mi smo u embrionalnoj fazi testiranja 5G tehnologija"

"Mi smo u pilot fazi, zapravo embrionalnoj fazi testiranja 5G tehnologija. Mi trenutno u Hrvatskoj imamo oko 10 baznih stanica s 5G tehnologijama i ono što nam je cilj je vidjeti kako se tehnologija ponaša u stvarnim uvjetima. Gledamo kakve su brzine prijenosa i kako se 5G tehnologija može implementirati u stvarnim uvjetima i stvarnom okruženju", rekao je Drilo.

U Samoboru su već postavljene neke od ukupno deset, do kraja godine počinje postavljanje na području grada Osijeka, a neke 5G bazne stanice već se nalaze na Krku.

Članovi Živog Zida, od kojih svi koriste mobitel i nitko ga se nije odrekao, sazvali su konferenciju za medije na kojoj su tvrdili kako je u Hrvatskoj previše baznih stanica ili repetitora za postojeće mreže postavljeno bez adekvatnih dozvola, što je razlog zbog kojega i 5G treba zaustaviti.

Živi zid: To je jedan divlji zapad

"Hrvatska je upravo idealna zemlja na kojoj se mogu vršiti eksperimenti s novom 5G tehnologijom jer propisi koji postoje nisu dobri i uopće se ne poštuju. To je jedan divlji zapad, postavlja se kako se hoće, gdje se hoće i tko hoće", kazao je Ivan Vilibor Sinčić.

Nije baš tako. Hrvatska ima jedan od najstrožih zakona u čitavoj Europi i dozvoljava višestruko niže razine zračenja od onih za koje je Svjetska zdravstvena organizacija propisala da mogu biti štetna.

"HAKOM redovito mjeri izvore kao što su bazne stanice i sva naša mjerenja su javno dostupna i mi ih javno objavljujemo na našim internetskim stranicama. Građani mogu biti sigurni da mi nećemo dozvoliti da se pusti u rad neki izvor zračenja elektromagnetskog polja koji prelazi norme", rekao je Ivo Majerski iz HAKOM-a.

No, može li 5G biti štetan?

Prije nekoliko dana njegovo je testiranje privremeno zaustavljeno u gradu Bruxellesu, a postoje i peticije koje su potpisali mnogi znanstvenici, u kojima se upozorava da bi se sve trebalo bolje istražiti. Svjetska zdravstvena organizacija je izvore radijske frekvencije doista stavila među moguće kancerogene. No, u kategoriji su 2b, daleko iza, primjerice, crvenog mesa. Stručnjaci s kojima smo razgovarali tvrde kako se oko svega, pa tako i oko 5G-a, diže fama ni zbog čega.

"Sve vrste tehničkog zračenja imaju utjecaj na ljude, koje još nije potpuno istraženo. Tu ne govorim samo o ovim vrstama zračenja, već o zračenju dalekovoda, električne energije općenito i svih drugih uređaja u našem domaćinstvu. Svi oni imaju neki utjecaj, međutim taj utjecaj nije takav da bi trebali oko toga dizati paniku ili ih ne daj bože zabranjivati", rekao je telekomunikacijski stručnjak, Đuri Lubura.

Najveći izvor zračenja, a to je sam uređaj, satima sami, bez prisile, držimo na glavi. Iako se odavno govorilo kako su televizor, računalo ili mobitel potencijalno u velikim količinama štetni za vaše zdravlje, dosad ih, kao ni ostatak razvijenog svijeta, niste odbacili.

Izvor: Vijesti.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!