Sport / Rukomet

Valpovo postaje rukometni grad: 5. Međunarodni memorijalni turnir Zlatko Ivić – Čiva nadmašio sva očekivanja

Valpovo postaje rukometni grad: 5. Međunarodni memorijalni turnir Zlatko Ivić – Čiva nadmašio sva očekivanja

U Valpovu je jučer završen 5. Međunarodni memorijalni turnir Zlatko Ivić – Čiva, kojeg Rukometni klub Valpovka organizira u znak sjećanja na poginulog rukometaša i hrvatskog branitelja Zlatka Ivića – Čivu.

Turnir je održan u organizaciji Rukometnog kluba Valpovka Valpovo, Osječko-baranjske županije, Koordinacije udruga iz Domovinskog rata Valpovštine te gradova Valpova i Belišća i općine Petrijevci.

Sudionici ovogodišnjeg tunira došli su iz čak pet zemalja (Hrvatska, BiH, Mađarska, Makedonija i Slovenija). Sudjelovala je 101 ekipa iz 50 različitih klubova, a odigrano je ukupno 288 utakmica u 4 konkurencije.

Sve je započelo još u subotu 30. rujna , kada je 2004/2005. godište krenulo u turnir po skupinama, koji se morao igrao u tri dvorane (Valpovo, Belišće i Petrijevci) budući da su u svakoj dvorani bile dvije skupine. Najbolji iz skupina prošlu su nedjelju, prvoga dana listopada, krenuli u razigravanje te je na kraju pobjedu odnijela ekipa domaćina, RK Valpovka iz Valpova.

Turnir se nastavio ove subote kada je za najmlađe rukometaše na repertoaru bio turnir u mini rukometu i super mini rukometu. Pobjednici turnira u mini rukometu bili su domaćini, rukometaši Valpovke, dok je pobjedu u turniru super mini rukometa odnijela ekipa RK Kozara Mlijekoprodukt Kozarska Dubica.

Jučer je turnir zaključen turnirom 2006. godišta u standardnom rukometu, a pobjedu je odnijela ekipa RK Rugvica.
Ovo je već peta godina turnira koji već postaje tradicionalan i poprima sve veće i veće razmjere, a ove se godine po prvi puta turnir održao kroz dva vikenda, umjesto dosadašnjeg jednog.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

rukomet2

Što se promijenilo za razliku od proteklih godina i jesu li organizatorima porasli „apetiti“ upitali smo i Alenka Bajera, predsjednika odbora za provedbu turnira?
Moglo bi se reći da su nam apetiti porasli, ali je to slijed događanja i evolucije rada s mlađima u klubu. Cijela je priča naime trebala biti vezana za Mini rukomet i Super Mini rukomet koji se održao ove subote, ali se nakon odličnog 2004. godišta, pojavilo i odlično 2006. godište, koje je s Mini rukometa prelo na standardni rukomet. Tako smo prošloga vikenda ugostili tridesetak ponajboljih ekipa iz regije u 2004. i 2005. godištu, te smo zbog prelaska 2006. i godišta standardni rukomet okupili i veći broj natjecatelja. Također smo poslušali i sugestije više trenera da bi s obzirom na napore bilo dobro turnir organizirati u dva vikenda. Sve je to uvelike doprinijelo i broju noćenja u Valpovu u kojem je u ova dva vikenda ostvareno preko 400 noćenja, a profit od turnira imali su i ugostitelji. To je jedan oblik sportskog turizma, ali priča je prije svega bazirana na promociji rukometa i na tome da Valpovo dođe na glas kao rukometni grad.

Kada ste prije pet godina prvi puta pokretali turnir, jeste li zamišljali da će on poprimiti ove dimenzije?
Ne, nikada. Pokojni Zlatko Ivić - Čiva je moja generacija, igrali smo zajedno i u momčadi koja je ostvarila jedan od najvećih rezultata u povijesti valpovačkog rukometa, osvojivši drugo mjesto na pionirskom prvenstvu Hrvatske u Umagu 1984. godine. Čiva je davao srce za ovaj sport, a na kraju i život za našu domovinu te sam dugo nakon što nas je napustio razmišljao da mu nešto posvetimo. Tek kad smo pokrenuli mlađu školu rukometa, došli smo na ideju da pokrenemo turnir te je na prvom održanom turniru bilo sudjelovalo tek 12 ekipa. Tada nismo ni sanjali da će Valpovo za koju godinu imati probleme sa smještajnim kapacitetima za smjestiti sve sudionike memorijala. Jednom me je prilikom jedan prijatelj upitao je li Čiva uopće bio tako dobar igrač da bi se u njegovu čast održavao turnir. Ja sam mu odgovorio da to uopće nije važno u cijeloj priči, nego je bitno to da je Čiva igrao sa srcem te bi dao sve od sebe što može u bilo kojem trenutu da pomogne nekome, a to je glavni razlog zbog čega je sve ovo pokrenuto.

Što bi pokojni Zlatko Ivić - Čiva rekao na sve ovo?
Budući da je bio vrlo skroman, prvi dojam bi mu bio da on to nije zaslužio, ali sam siguran da bi bio preplavljen ponosom i srećom.
Alenko Bajer za kraj je nadodao kako održavanje turnira definitivno podiže izglede da Valpovo dobije nagradu za “European community of sport 2018.”, odnosno Europsku regiju sporta za 2018. godinu, za koju su kandidati zajedno s Belišćem, Bizovcu , Petrijevcima i mađarskim Šiklošem. Osvajanje te prestižne nagrade otvorilo bi mogućnosti da se nagodinu još obogatiti turnir, koji sada sa sigurnošću možemo reći, već ima popriličnu težinu u svijetu hrvatskog, ali i regionalnog rukometa.

Tekst i foto: Jurica Cvenić

    


Izdvojeno

Reci što misliš!