Sport / Ostalo

Aurel Benović

Bio je nestašno i hiperaktivno dijete, a danas osvaja medalje na svjetskim gimnastičkim kupovima

Bio je nestašno i hiperaktivno dijete, a danas osvaja medalje na svjetskim gimnastičkim kupovima
PR

Slobodno vrijeme koristi za rehabilitaciju u vidu odlazaka na masaže i saune, a onima koji bi se tek voljeli početi baviti gimnastikom poručuje kako je ona baza svim sportovima

Aurel Benović 23-godišnji je Osječanin koji iza sebe već bilježi niz gimnastičkih uspjeha.

Ovaj mladi sportaš gimnastiku je krenuo trenirati sasvim slučajno u dobi od četiri godine. Kako smo pisali ranije, Aurel je u vrtiću bio hiperaktivno dijete, i to do te mjere da su odgajatelji jedva izlazili na kraj s njime. Međutim, to se završilo izuzetno pozitivno.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Trenerica Maja Pavić koja nam je održavala gimnastičke sate prepoznala je kako se taj moj nestašluk može iskoristiti na mnogo bolji način i pitala moju majku bih li htio doći odraditi trening u osječkom Sokolu. Meni se to svidjelo, tako da sam ostao u gimnastici punih 19 godina te se kroz igru upustio u profesionalne sportske vode'', priča nam Benović.

aurel benović
Uoči DOBRO World Cupa Aurel Benović: ''Da nisam bio hiperaktivno dijete u vrtiću, danas ne bih bio u igri za Pariz!''

Danas je Aurel jedan od najboljih svjetskih vježbača na parteru, viceprvak Europe 2020. godine i osvajač osam medalja na turnirima svjetskih kupova (tri zlata, tri srebra i dvije bronce). Među najnovijim uspjesima bilježi osvojeno peto mjesto na preskoku u Bakuu koji je uveo kao novu disciplinu.

''Uz najveće svjetske preskokaše, završio sam na petom mjestu i s visokom ocjenom tako da mogu reći da sam zadovoljan. Vidim da mnogo napredujem i taj mi je prvi skok nakon godinu dana postao neki standard, pa počinjem razmišljati i o poboljšanju onog drugog'', govori Benović.

Aurel Benović
Proteklog vikenda Aurel Benović završio je peti na preskoku u Bakuu

U gimnastici je, tvrdi, važnije biti spreman psihički, nego fizički. Tako se Aurel posebno prisjeća prošlogodišnjeg loma kosti u stopalu, ali i smrti majke koja ga je koštala kvalitete brojnih nastupa, iako je i njih odradio na visokoj razini.

''Ne možete se osjećati loše i raditi opasne elemente. Ja sam tada bio psihički rastrojen i umoran išao skakati, pri čemu sam krivo doskočio i liječnik se premišljao hoće li me slati na operaciju, ili samo na fizikalne terapije. Da sam se operirao, vrlo vjerojatno danas više ne bih bio gimnastičar jer bi mi ugradili pločicu, tako da mi je ozljeda prirodno zarasla'', objašnjava Benović.

S obzirom na zahtjevnost gimnastike, Aurel trenira i po dva puta dnevno, šest dana u tjednu, pri čemu je prijepodne riječ o osnovnim, a poslijepodne o složenijim treninzima. Slobodno vrijeme koristi za rehabilitaciju u vidu odlazaka na masaže i saune, a onima koji bi se tek voljeli početi baviti gimnastikom poručuje kako je ona baza svim sportovima, neovisno o tome trenirate li ju profesionalno ili amaterski.

''Ako jednoga dana budete prešli u neki drugi sport, kroz gimnastiku dobit ćete brzinu, koordinaciju, pokretnost i elastičnost, što je osnova ostalim aktivnostima. Osim toga, tako ne samo da se gradite fizički, nego i životno, stvarajući disciplinu i druge osobine koje su vam potrebne danas-sutra za posao'', ističe Benović.

mlada nada osječke gimnastike Mladi osječki gimnastičar treći na Svjetskoj rang listi parteraša

Sportaš se trenutno priprema za sudjelovanje na DOBRO World Cupu koji će se održati od 4. do 7. travnja u Gradskom vrtu, a na kojemu nastupa svake godine. Nakon tog turnira, sredinom travnja očekuje ga posljednji kvalifikacijski kup u Dohi, a potom i Europsko prvenstvo u talijanskom Riminiju.

''DOBRO World Cup izvrsno će mi poslužiti u tome da vidim koliko sam spreman, ali nastup na njemu bit će ujedno i izazovan jer će se održati pred domaćom publikom. Nadam se, stoga, da ću tamo također ostvariti visoku razinu'', zaključuje Benović koji bi, kako bi prošao na Olimpijske igre u Parizu, trebao biti među prva dva gimnastičara po bodovima sa sva četiri turnira.


Izdvojeno

Reci što misliš!