Sport / Ostalo

generiranje turističkih kapaciteta

Gimnastička natjecanja napunila smještajne kapacitete u Slavoniji i Baranji

Gimnastička natjecanja napunila smještajne kapacitete u Slavoniji i Baranji

Dva se velika natjecanja održavaju u Osijeku jedno iza drugog

Nije DOBRO World Cup (ove godine 11. i 12. lipnja u dvorani Gradski vrt) samo sportski događaj zbog kojeg svake godine u Osijek stižu ponajbolji svjetski gimnastičarke i gimnastičari. Natjecanje služi i kao odličan medij za promociju Osijeka i Osječko-baranjske županije, ne samo u sportskom smislu.

Globalno kroz sve kanale promocije, u što je uključeno i gotovo šest sati izravnog televizijskog prijenosa na Hrvatskoj televiziji te prošlogodišnji prijenosi ili snimke u 92 zemlje svijeta ostvarili su doseg od čak 575 milijuna kućanstava u kojima se mogla pratiti gimnastika iz Gradskog vrta i gdje su tijekom četiri dana lipnja mogli čuti u Osijeku. Sport i turizam odlično se nadopunjuju. Organizacija sportskih natjecanja treba podršku turističkih djelatnika, a isto tako sport generira povećanje turističkih kapaciteta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U tom pogledu i gimnastika je u službi korištenja svih turističkih potencijala. I ne samo na DOBRO World Cup Osijek na kojem će ove godine nastupiti gimnastičarke i gimnastičari iz 28 zemalja sa svih kontinenata. Otprilike u Osijeku će tijekom DOBRO World Cupa 2022. doći gotovo 250 natjecatelj(ic)a u što su uključeni i suci i treneri. Tijekom DOBRO World Cupa u Osijeku će boraviti i oko 120 sudaca i gimnastičkih trenera s područja cijele Hrvatske, a nije zanemariv broj i onih koji svake godine dolaze iz ostalih dijelova Hrvatske pa i susjednih zemalja kako bi nazočili vrhunskoj gimnastici. I to će ove godine konačno biti moguće. Stoga, uz pomoć gimnastike računa se da će tijekom DOBRO World Cupa biti ostvareno preko 1.500 noćenja u Osijeku i okolici.

Neće gimnastičari “okupirati” Grad na Dravi, koji je inače od 1784. godine i kolijevka hrvatske gimnastike, samo tijekom ovog sportskog eventa. Kao uvertira u svjetsko natjecanje od petka do nedjelje (3. do 5. lipnja) u osječkom Gradskom vrtu održava se Prvenstvo Hrvatske u sportskoj gimnastici u svim dobnim uzrastima. U Gradskom vrtu natječe se rekordan broj natjecatelj(ica), njih čak 547 iz 38 hrvatskih klubova. Takva masovnost rezultat je i promocije gimnastike na svim medijskim kanalima tijekom DOBRO World Cupa, ali i zahvaljujući sjajnim rezultatima naših gimnastičarki i gimnastičara, koji su osvajali medalje na najvećim svjetskim natjecanjima.

Ne povećava se samo u Osijeku broj dolazaka i broj noćenja zbog gimnastike. Dubrovnik je potkraj svibnja (od 23. do 29. svibnja) bio domaćin važnih sastanaka Svjetske gimnastičke federacije poput vijeća FIG-e, zatim Izvršnog odbora krovne svjetske gimnastičke federacije, Predsjedništvo FIG-e te sastanci tehničkih odbora muške i ženske sportske gimnastike.

U Dubrovniku je boravilo oko 150 utjecajnih sportskih dužnosnika iz 50 zemalja svijeta. Tijekom boravka visokih dužnosnika FIG-e u Dubrovniku je po prvi put organizirana “ljudska špaga” u dužini od 250 metara. Ista takva formirana je i u Zadru i u Splitu, a sve u cilju slanja najljepše slike Hrvatske u svijet i promocije DOBRO World cupa i u ostalim dijelovima Hrvatske. Zbog organizacije na adresu Hrvatskog gimnastičkog saveza stizale su samo čestitke i pohvale. Predsjednik Svjetske gimnastičke federacije Morinari Watanabe prošle je godine boravio u Osijeku za vrijeme DOBRO World Cupa, a ove je stigao u Dubrovnik. Pohvalio je domaćine, a nakon boravka zaključio je kako je “shvatio kakva bogatstva ima ova zemlja”. 


Izdvojeno

Reci što misliš!