Sport / Nogomet

izabela lojna

Granična policajka najbolja igračica prve lige

Granična policajka najbolja igračica prve lige
ŽNK Osijek

Vrlo rano je shvatila da žene igraju nogomet iz ljubavi, a ne zbog novaca pa je za svoju profesiju odabrala plavu odoru

Izabela Lojna, policijska službenica za zaštitu državne granice u Postaji granične policije Beli Manastir, Policijske uprave osječko-baranjske, proglašena je najboljom igračicom Prve hrvatske nogometne lige za žene za sezonu 2022./'23., po odluci njezinih 'rivalki' i stručnih stožera ostalih klubova HNLŽ. Pehar za najbolju igračicu uručen joj je na novom osječkom stadionu Opus Arena 17. prosinca 2023. godine, neposredno prije utakmice između NK Osijek i NK Slaven Belupo. Istu titulu odnijela je i za sezonu 2020./'21. Ova mlada žena od 2010. godine igra za najtrofejniji klub spomenute lige, Ženski nogometni klub Osijek, gdje je veznjak i nosi broj 10. 

Skromno kaže da uspjeh nije samo njezin jer ga ne bi bilo da nije njezinog tima. S nekim djevojkama igra preko 10 godina i jako lijepo se nadopunjuju u sportskim natjecanjima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Otkako znam za sebe volim nogomet. Od malih nogu sam s tatom trčala za loptom po dvorištu, a potom i s dečkima iz ulice jer su sve djevojčice bile starije četiri-pet godina i nisu se htjele igrati sa mnom. Lopta je moj život'', kaže Izabela.

Ova mlada policajka je svoju nogometnu karijeru započela sa 14 godina i to u svom rodnom gradu - Otoku, gdje je igrala za Nogometni klub Otok, u muškoj momčadi jer ženske momčadi nema. Nakon samo dvije godine zaigrala je za Ženski nogometni klub Ivankovo, a od 2010. godine preselila je u Osijek jer je počela trenirati i igrati za ŽNK Osijek.

Iako se o ženinim godinama ne raspravlja, bilo bi bespredmetno navesti da ova mlada žena ima 82 nastupa za ženku A reprezentaciju Hrvatske i sedam nastupa za U-19 reprezentaciju, a da se ne kaže da ima samo 31 godinu. I u reprezentaciji igra poziciju veznjaka, a u njoj sada nosi broj 22.

Od svih tih nastupa za reprezentaciju, njoj najvažniji trenutak je bio kada su u Ligi nacija grupa B bile druge u grupi te izborile doigravanje za grupu A Lige nacija sa reprezentacijom Norveške, čije su igračice profesionalke. To je bio veliki uspjeh, koji se pamti doživotno.

Kroz smijeh Izabela kaže da je vrlo rano shvatila da žene igraju nogomet iz ljubavi, a ne zbog novaca pa je za svoju profesiju odabrala plavu odoru. Kaže da obožava svoj posao i da zbog razumijevanja svojih nadređenih uspijeva uklopiti posao i sport.

Jedina stanka kada nije nastupala za reprezentaciju bila je godina školovanja za policajku u Zagrebu, školske 2016./2017. godine, što ju nije spriječilo da i dalje nastupa za Ženski nogometni klub Osijek jer je vikendom većinom bila slobodna od školovanja. Izabela kaže da je u tom periodu rijetko viđala svoju obitelj u Otoku zbog sportskih obveza. Inače, ima mlađeg brata i sestru koji, začudo, ne igraju nogomet. 

Kada smo ju pitali do kada misli igrati nogomet, odgovorila je: ''Dok mi god to tijelo bude dopustilo'', nakon čega se, logično, nametnulo pitanje ozljeda. Izabela navodi da je samo jednom u svojoj prebogatoj karijeri, i to u prijateljskoj utakmici, ozlijedila koljeno što ju je na njezinu žalost udaljilo od nogometa mjesec dana.
 
Drugih ozljeda, srećom, nije bilo.
 
"U ime Policijske uprave osječko-baranjske našoj kolegici želimo još puno poslovnih i sportskih uspjeha", kažu u PU osječko-baranjskoj.


Izdvojeno

Reci što misliš!