Sport / Nogomet

poslovanje u plusu

NK Osijek objavio financijsko izvješće: Pampas trenutno vrijedi 200 milijuna kuna!

NK Osijek objavio financijsko izvješće: Pampas trenutno vrijedi 200 milijuna kuna!
Davor Javorovic/PIXSELL

U protekloj godini naznačen je utjecaj koronakrize, ali unatoč tome NK Osijek poslovao je pozitivno

Nogometni klub Osijek nakon procesa predstečajne nagodbe postao je sportsko dioničko društvo što znači kako je u obavezi javno objaviti svoje financijske podatke. Tako je danas na internet stranici kluba objavljen revidiran financijski izvještaj za 2020. godinu, a u njemu su uključena i povezana društva Škola nogometa NK Osijek, ali i tvrtka FM 20 d.o.o. koja je zadužena za gradnju novog stadiona na Pampasu.

Tako je u prošloj godini klub ukupno uprihodio nešto više od 76 milijuna kuna što je na razini 2019. godine bez prihoda koji se odnosi na transfere igrača. Ukupna dobit nakon oporezivanja iznosi 1,3 milijuna kuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kad su u pitanju prihodi, prvoligaš s Drave najviše je uprihodio od svog glavnog sponzora i to nešto više od 15 milijuna kuna. Nije naznačeno o kome se radi, ali je u završnom dijelu dokumenta naznačeno kako je tvrtka Lorinza Mesarosa uplatila 6,8 milijuna kuna. Na ime sponzorstava i oglašavanja klub je uprihodio još 48,5 milijuna kuna, dok je prihod od TV prava nešto manje više od 2,4 milijuna, dok je od UEFA nagrada stiglo 5,7 milijuna kuna. Ostali prihodi dolaze od ulaznica i iz drugih izvora pa je tako HNS NK Osijeku donirao čak 157 tisuća kuna.

Očekuje se kako će u narednim godinama prihodi od TV prava rasti pa bi NK Osijek s obzirom na plasman mogao uprihoditi dupli iznos u odnosu na dosadašnji.

Kad su u pitanju rashodi, oni su porasli za plaće djelatnika s 11 na 16 milijuna kuna vjerovatno dijelom i zbog stručnog stožera Nenada Bjelice. Ranije se spominjala cifra od milijun eura na godišnjoj razini za plaće cjelokupnog stožera.

NK Osijek je u 2020. povećao i bankovne i druge zajmove pa tako trenutno ima dugoročnih obaveza u iznosu od 12,9 milijuna kuna. No, u prošlo godini povećani su i prihodi na ime prodaje igrača (mirko Marić i Boško Šutalo op.a.) koji su prodani u iznosu od 38 milijuna kuna, a dio tih iznosa još nije naplaćen jer je otplata vjerovatno predviđena u ratama.

Zanimljivo, troškovi igrača nisu pretjerano porasli iako je u redove Osijeka stiglo nekoliko pojačanja. Moguće je kako je će se povećanje vidjeti tek u 2021. godini jer su dovedeni u drugoj polovici 2020. godine pa taj efekt još nije u potpunosti vidljiv u bilanci prošle godine.

Stadion Pampas, novi dom NK Osijeka trenutno u knjigama vrijedi 203 milijuna kuna, što znači kako je do sad na gradnju potrošeno nešto manji od 30 milijuna eura. Ranije se spominjala cifra od 40-ak milijuna za potpuno dovršetak, a sudeći prema trenutačnom stupnju dovršenosti, moguće je kako će taj iznos biti ipak nešto veći od planiranog.

U samom izvješću naglašen je i utjecaj koronakrize koja je znatno pogodila sport općenito, ali se očekuje kako će sami utjecaj krize uskoro početi slabljeti.

Sve u svemu Osijek posluje pozitivno, a znatan utjecaj imaju dotacije mađarskih sponzora, ali i transferi igrača pa se očekuje sličan poslovni scenarij i u ovoj godini. Činjenica je kako mađarski vlasnici žele doći do modela poslovanja koji će biti samoodrživ, ali i vratiti dio svoje investicije. Znatnije promjene mogu se očekivati preseljenjem na novi stadion.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!