Sport / Nogomet

imperativ pobjede

Može li Osijek novom pobjedom ponovno pobjeći Dinamu na +4?

Može li Osijek novom pobjedom ponovno pobjeći Dinamu na +4?
Davor Javorovic/PIXSELL

Nenad Bjelica obnovio je momčad Osijeka. To već i ptičice na grani znaju i pjevaju o tome

Dobro se sjećamo kakve su rezultate Osječani bilježili na početku sezone, te kakve bilježe u nastavku pod ravnanjem maestra Bjelice. U 11 prvenstvenih dvoboja na klupi Bijelo-plavih ostvario je impresivan učinak od 88 posto osvojenih bodova, odnosno, devet pobjeda i dva remija, što „tjera strah u kosti“ sljedećim protivnicima, vrlo dobroj Gorici. Odličnu formu Osječana prepoznaju i sportske kladionice koje, usprkos odlasku u goste Goričanima, favoriziraju slavonsku momčad, a koeficijenti se na njihovu pobjedu kreću oko 2,00, dok se pobjeda Gorice „vrti“ oko 4,00.

Šest uzastopnih pobjeda Nenada Bjelice u prvih šest dvoboja

U prva tri kola ovosezonskog prvenstva, Osijek je osvojio samo jedan bod, i to na otvaranju sezone protiv Slaven Belupa (0:0). Nakon toga je Ivica Kulešević napustio klupu osječke momčadi, a njegovo mjesto stigao je bivši trener zagrebačkog Dinama, s kojim je radio velike europske stvari, Nenad Bjelica. Potom je uslijedio niz od čak šest uzastopnih pobjeda, koji je prekinuo splitski Hajduk na svom Poljudu (1:1). Još je jedino „europska“ Rijeka uspjela izaći neporažena iz susreta s jakim Osijekom (1:1).

Uvjerljivo najbolji trener Prve HNL prošlog mjeseca

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Bez premca je Nenad Bjelica trenutno najbolji stručnjak Prve HNL, a to je i dokazalo glasovanje Udruge hrvatskih nogometnih trenera koja je s 94 posto glasova proglasila Bjelicu najboljim prvoligaškim trenerom u studenom. Pet posto dobio je strateg Šibenika, Krunoslav Rendulić, a jedan posto glasova pripalo je novom glavnom treneru Hajduka, Bori Primorcu. Uistinu je pun pogodak bilo dovođenje nekadašnjeg Osijekovog igrača na klupu kluba iz Gradskog vrta.

Očekuje se povratak Ercega, Jugovića i Kleinheislera

Uspjeli su Bijelo-plavi svladati tešku prepreku u vidu Varaždina u prošlom kolu, s 1:0. Strijelac jedinog pogotka na utakmici bio je Damjan Bohar, slovenski reprezentativac pristigao iz poljskog Zaglebie Lubina, a pokazao se kao klasno pojačanje. Njemu bi se u napadačkoj liniji mogao u subotu priključiti Ante Erceg, koji je propustio susret s Varaždincima. Također, nasuprot kluba s Drave nije bilo niti Vedrana Jugovića, koji se čitavu sezonu bori s ozljedama mišića, a posljednja je bila ozljeda trbušnog zida. Nije bilo niti Laszla Kleinheislera, jakog ofenzivno-veznog aduta taktike Nenada Bjelice. Mađar se mučio s brojnim problemima, no sve je to iza njega te je sad važno pronaći kontinuitet pomoću kojeg će se vratiti na staru razinu igre.

Mini-kriza momčadi Valdasa Dambrauskasa

S druge strane, Gorica na krilima ponajboljeg igrača lige, Kristijana Lovrića i napadača Ognjena Mudrinskog, koji je „eksplodirao“ u prva dva kola zabivši pet golova, hita prema Europi i za nadolazeću sezonu, kada se broj hrvatskih klubova u europskim natjecanjima vraća na uobičajenu broju od četiri momčadi. Goričani su na trećemu mjestu prvenstvene ljestvice s 23 boda, sedam manje od prvog Osijeka, no i s dvije utakmice manje. Međutim, sastav litavskog stručnjaka Valdasa Dambrauskasa je u mini-krizi, sa samo jednim osvojenim bodom u posljednja dva susreta, a oba su odigrana u Gorici (Lokomotiva 1:1, Slaven Belupo 0:1). Čini se po njih da im Osijek dolazi u najgorem mogućem trenutku. Zanimljivo je kako će im sljedeći dvoboj biti četvrti uzastopni u prvenstvu na domaćem travnjaku.

Još je u svježem sjećanju pogodak Grgića za slavlje na Gradskom vrtu

„Bijelo-plavi“ nalaze se među samo tri prvoligaške momčadi koje imaju pozitivan skor protiv Goričana, gledajući povijest međusobnih susreta u Prvoj HNL, odnosno, razdoblje od 2018. godine kada je Gorica debitirala u najvišem rangu hrvatskog nogometa. Uz Osijek, tu su još i Dinamo te Lokomotiva. Slavonski je sastav devet puta odmjerio snage s Goričanima u prvenstvu, upisavši četiri pobjede, uz dva remija i tri poraza. Posljednji susret bio je onaj iznimno uzbudljivi koncem rujna na Gradskom vrtu kada su slavili domaći igrači rezultatom 2:1, odnosno, preokretom u finišu dvoboja te kasnim pogotkom Alena Grgića u sedmoj minuti sudačke nadoknade.

Imperativ pobjede je prisutan, ako se želi u borbu za naslov prvaka

Analiziravši sve moguće parametre, teško je predvidjeti pobjednika subotnjeg sraza. Obje momčadi ciljaju iznimno visoko u domaćem prvenstvu, dok Osijek ima veći imperativ pobjede ako žele ostati u utrci za naslov prvaka, što je nakon prva tri kola bilo pusto maštanje te priča za malu djecu. S Nenadom Bjelicom na klupi, očigledno je sve moguće. Također je vrlo važno u kakvim će sastavima i jedni i drugi izaći, budući da cjelokupna situacija oko koronavirusa koja je pogodila sport više djeluje poput cirkusa, nego na profesionalizam. Možda se do subote otkrije pokoji zaraženi u sastavima Bjelice i Dambrauskasa, i stanje na terenu moglo bi se promijeniti. Zasad Osijek ostaje favorit, sudeći po kladionicama, no ne uvjerljiv. Sve u svemu, očekuje nas vrlo zanimljiva utakmica Gorice i Osijeka koja je na rasporedu u subotu s početkom u 15 sati.

Poredak Prve HNL

1. Osijek  30  (14)
2.  Dinamo  29  (12)
3.  Gorica  23  (12)
4.  Rijeka  19  (10)
5.  Hajduk  17  (12)
6.  Slaven Belupo  17  (14)
7.  Šibenik  13  (13)
8.  Lokomotiva  9  (13)
9.  Varaždin  9  (14)
10. Istra 1961  9  (12)

* u zagradi je broj odigranih utakmica


Izdvojeno

Reci što misliš!